Recensie: De Gruffalo – Julia Donaldson

Opmaak 1Dit jaar wordt aan de boekhandelsactie Geef Mij Maar Een Boek een nieuw initiatief toegevoegd: Ik Wil Een Prentenboek! En het prentenboek dat dit jaar te koop is voor slechts twee euro in de boekhandel is De Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler.

Het boek is op groot formaat gedrukt, waardoor kinderen goed naar de plaatjes kunnen kijken. Ga lekker op de bank zitten, sla het boek open en begin met voorlezen! Je stapt meteen het bos in, waar paddenstoelen groeien en vlinders fladderen. Ha, daar loopt een klein bruin muisje in het donkere bos. Dan volgt de tekst van Julia Donaldson, die op rijm is vertaald naar het Nederlands. Een vos komt het muisje tegen en denkt: ‘Lekker hapje is dat!’ Maar muis trapt niet in de uitnodiging van vos om bij hem thuis wat te gaan eten. ‘Ik eet bij de Gruffalo vandaag,’ antwoordt hij.

DSCN1191

Maar de vos heeft nog nooit van een Gruffalo gehoord. Muis legt uit dat dit beest slagtanden heeft, vlijmscherpe klauwen en ‘knarsende kaken die alles kauwen’. En als kers op de taart vermeldt de muis nog even dat een Gruffalo erg van geroosterde vos houdt. Vos gaat er natuurlijk meteen vandoor wanneer hij dat hoort. En dat terwijl muis alles uit zijn duim heeft gezogen. Ook uil trapt erin. Hem maakt de muis wijs dat de Gruffalo eeltige knieën heeft, dat z’n voeten plat zijn en dat op de punt van zijn neus een gifgroene wrat zit. En dat hij ook nog eens van uilencake houdt. ‘Oehoe-oehoe!’ Uil vliegt terug naar de uilenboom.

Wanneer een slang de muis uitnodigt voor een feestje, bedankt muis ook voor het verzoek. Hij eet immers bij de Gruffalo. Na vos en uil kent ook deze slang het beest niet. ‘Hij heeft oranje ogen, een tong zwart als drop en paarse stekels van z’n staart tot z’n kop.’ Net zoals bij de andere dieren laat muis weten dat hij vlakbij een afspraak heeft met deze bijzondere diersoort. De slang gaat ervandoor. ‘Ha!’ lachte de muis. ‘Hij geloofde het zó! Natuurlijk bestaat er geen gruffal…’ Maar wat verschijnt daar plotseling in het donkere bos? ‘…O!’

DSCN1194

Hij ziet er precies uit zoals muis hem heeft beschreven aan de dieren in het bos: de Gruffalo. En de Gruffalo heeft wel zin om het muisje op te eten. Maar het muisje is nu eenmaal slim en roept ‘hoho!’ tegen het grote beest. ‘Ik ben het gevaarlijkste dier van dit woud!’ De Gruffalo gelooft zijn woorden natuurlijk niet, dus muis neemt hem mee het bos in. Ze komen de slang tegen en die schrikt en gaat er snel vandoor. Ook de uil is bang, net zoals de vos. Hoe gaat de Gruffalo hierop reageren? Werkt het plan van het muisje of niet?

De Gruffalo kun je inmiddels al een echte klassieker noemen; de prachtige, kleurrijke tekeningen van Axel Scheffler en de fijne, herhaalde teksten op rijm van Julia Donaldson nemen je mee naar een dierenbos waar wel een heel bijzonder soort woont. Kinderen houden van fantasierijke verhalen en zo’n apart beest als de Gruffalo spreekt natuurlijk enorm tot de verbeelding. De spanning in het verhaal wordt langzaam opgebouwd, maar het wordt nooit verschrikkelijk eng. Integendeel, veel kinderen zullen de Gruffalo en het muisje juist leuk vinden omdat ze er samen op uit trekken en dit er erg vrolijk en gezellig uitziet.

De Gruffalo komt heel naïef over, want hij gelooft zomaar zo’n klein muisje, terwijl hij zelf groot en sterk is. Dit zullen kinderen heel aandoenlijk vinden. Ook is het hoopvol, want zelfs al ben je klein, toch kun je heldhaftig zijn en grote dieren om de tuin leiden. Taal kan dus veel invloed hebben en daarover leren kinderen al vroeg in dit prentenboek. En nu hij te koop is voor slechts 2 euro in de boekhandel, mag je ‘m zeker niet laten liggen. Leuk om voor te lezen aan kleuters door (groot)ouders, verzorgers en leerkrachten.

DSCN1196

Titel: De Gruffalo
Auteur: Julia Donaldson
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789082644104
Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: