Recensie: Per ongelukt! – Simon van der Geest (Kinderboekenweekgeschenk 2015)

DSCN0225Stel, je moeder zit in de gevangenis, maar ze is onschuldig. Wat doe je dan? Hierover gaat het Kinderboekenweekgeschenk van 2015, Per ongelukt! van Simon van der Geest. 

Aangezien het thema van de Kinderboekenweek 2015 ‘Raar maar waar’ is, liet Simon van der Geest zich tijdens het schrijven inspireren door de natuur, de wetenschap en de techniek. Vooral de poolexpeditie van de Zweedse uitvinder Salomon August Andrée vond hij interessant.

Maar ook de Waddenzee, natuurkunde, ijsberen en serendipiteit (een moeilijk woord voor het ontdekken van iets waar je niet naar op zoek was) waren inspiratiebronnen voor Simon. Als kind wilde de schrijver eigenlijk graag uitvinder worden, net zoals de jongens in het boek. Deze droom is helaas nooit uitgekomen. Maar hij is natuurlijk wél een uitvinder van verhalen!

DSCN0229

In Per ongelukt! maken we kennis met Ro en zijn beste vriend Archie. Ro’s moeder is opgepakt en veroordeeld tot een gevangenisstraf. Deze straf moet ze uitzitten in een gevangenis op De Tulband, een eiland in de Waddenzee. Als Ro op bezoek gaat bij zijn moeder, dan gaat hij met de veerboot naar het eiland. De jongen gelooft niet dat zijn moeder daadwerkelijk het logboek uit het museum waar ze schoonmaakte heeft gestolen.

Ro is erg verdrietig, want hij mist zijn moeder heel erg en aan zijn vader heeft hij ook al niets, want die zit hele dagen te gamen om zijn frustratie te kunnen uiten. Samen met Archie verzint hij manieren om zijn moeder te bevrijden.

DSCN0231

Eerst wordt alleen Lela, het leuke nieuwe meisje op school, bij hun plannen betrokken. Later volgen er vanzelf meer klasgenoten… Behalve de vervelende Menno, want die gelooft niet dat Ro’s moeder onschuldig is.

DSCN0230

Als het plan met de scootmobiel letterlijk in het water valt, moeten de kinderen iets anders verzinnen. Een luchtballon van tenten! Maar gaat dit wel lukken?

Ook al verlopen alle plannen die de kinderen bedenken altijd net even anders, toch komen er uiteindelijk onverwachte oplossingen naar voren. Het boek laat dan ook op een prachtige manier zien dat mislukkingen niet erg zijn, want als je maar blijft proberen dan kan er ook zomaar iets ‘per ongelukken’.

DSCN0232

Per ongelukt! wordt officieel een geschenk genoemd, maar het unieke, spannende verhaal is ook echt een cadeautje! Het boekje van 96 bladzijden boeit van begin tot eind; de uitvindingen, stoere stunts, prille verliefdheden en grappige zwart-wit tekeningen maken het tot een must-read. En het boekje is niet alleen leuk voor kinderen; ook volwassenen zullen zich ermee vermaken.

Op zondag 18 oktober 2015 is het Kinderboekenweekgeschenk niet alleen een mooi boek, maar ook een toegangskaartje voor wetenschapsmusea en science centra in heel Nederland! Ook is er een iPad app bij het boek die je tijdens de Kinderboekenweek gratis kunt downloaden.

‘Het Geheime Hoofdstuk’ is het verhaal dat voorafgaat aan het Kinderboekenweekgeschenk. In de app kun je door het verhaal swipen terwijl je het museum uit het boek van binnen en buiten ontdekt.

Het Kinderboekenweekgeschenk is jaarlijks tijdens de Kinderboekenweek verkrijgbaar in de boekhandel, bij aankoop van ten minste € 10,- aan kinderboeken. Daarnaast is het geschenk ook verkrijgbaar als e-book, luisterboek, grootlettereditie en in braille.

Titel: Per ongelukt!
Auteur: Simon van der Geest
Uitgeverij: Stichting CPNB
ISBN: 9789059652903
Voor jong en oud.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: