Recensie: Wat een beestenboel! (Lotte Wirwar 1) – Alice Pantermüller

Lotte Wirwar 1De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar. Zo heet de grappige serie voor vrolijke meisjes van de Duitse kinderboekenschrijfster Alice Pantermüller die in het Nederlands wordt uitgegeven door Uitgeverij Deltas.

De boeken bevatten humoristische zwart-wit illustraties van Daniela Kohl en het eerste deel heet Wat een beestenboel! waarin we kennismaken met de 10-jarige Lotte die zichzelf “nogal gewoontjes” noemt.

Als je het boek openslaat zie je aan de binnenkant van de flap meteen een overzicht van de personages uit het boek met grappige bijschriften. Lotte heeft een vader, Rudi, en een moeder, Sandra. Daarnaast heeft ze twee “stomme broertjes” die Jens en Simon heten en een tweeling zijn, een juffrouw met de opvallende achternaam Poepjes, en een buurvrouw met een papegaai genaamd Kokoriko.

Lotte en haar familie hebben ook een heel bijzonder huisdier: Sloompie, de schildpad. Tussen haar avonturen door belooft Lotte de lezer steeds om wat meer te vertellen over Sloompie en hoe hij in hun gezin terecht is gekomen en dit houdt de spanning erin. Lotte valt namelijk voortdurend over Sloompie heen, omdat hij op de gekste plaatsen en momenten vanuit het niets opduikt!

DSCN0219

Maar als je een schildpad al bijzonder vindt, dan zul je 200 konijnen nóg bijzonderder vinden. Lotte’s beste vriendin Chloë en haar zusje Chanel hebben namelijk een hele kamer vol konijnen waar ze maar geen afstand van kunnen doen. Elk diertje lijkt ook een naam te hebben en deze bijzondere chaos leidt natuurlijk tot hilarische taferelen in huize Wildeman.

En wat is er toch aan de hand met die Indische blokfluit? Ook al gooit Lotte hem zonder briefje in de brievenbus, hij belandt toch gewoon weer bij haar thuis! En naast haar moeder, die ook nog eens aan verzamelwoede lijdt, wil zelfs haar juffrouw Poepjes dat ze blokfluit speelt, terwijl ze er helemaal niet goed in is.

Het belangrijkste in Lotte’s leven is namelijk niet muziek maken, maar zorgen voor een eigen huisdier. Chloë heeft allemaal konijnen, maar Lotte mag van haar ouders niet eens één konijntje. De hamvraag is dus: hoe gaat ze zorgen voor een huisdier dat helemaal van haarzelf is (en geen schildpad is)?

Wat een beestenboel! is een vrolijk boek voor meisjes die moeite hebben met lezen en/of niet houden van grote lappen tekst. De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar is juist een serie waarin tekst en tekening samenkomen; de tekeningen vol humor gaan in de teksten op en zorgen ervoor dat het geen stripverhaal is met uitsluitend plaatjes, maar ook geen serieuze roman.

De avonturen over Lotte lezen dan ook lekker weg en zijn zeer geschikt om bij weg te dromen voor het slapengaan. De serie doet dan ook denken aan de zeer populaire serie Dagboek van een Muts, maar richt zich op meisjes die nog net te jong zijn voor de boeken van Rachel Renee Russell.

Naast dit eerste deel zijn er nog drie boeken verschenen over Lotte: Superschapen en wilde konijnen, Boerderij op stelten en Chaos op de filmset! Deze zullen binnenkort ook op deze blog besproken worden.

DSCN0216

Titel: Wat een beestenboel!
Serie en deel: De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar 1
Auteur: Alice Pantermüller
Uitgeverij: Deltas
ISBN: 9789044735697
Voor meisjes tussen de 9 en 12 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: