Recensie: Sophie op de daken – Katherine Rundell

Sophie op de dakenZe is bekend geworden door haar kinderboeken Feo en de wolven en De ontdekkingsreiziger, maar nu is ook Sophie op de daken van Katherine Rundell in het Nederlands verschenen bij Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Dit verhaal werd bekroond met de Blue Peter Book Award en de Waterstones Children’s Book Prize.

Korte inhoud: In Sophie op de daken wordt een meeslepend verhaal verteld over familie en doorzettingsvermogen. Sophie overleefde als baby een schipbreuk en iedereen denkt dat ze wees is. Maar Sophie herinnert zich nog dat haar moeder om hulp zwaaide toen Sophie in een cellokist in het Kanaal dreef. Volgens haar voogd is het bijna onmogelijk dat haar moeder nog leeft. Maar ‘bijna onmogelijk’ betekent ‘nog mogelijk’, vindt Sophie.

Met de enige aanwijzing die ze heeft – het adres van de cellomaker – vlucht Sophie naar Parijs. Daar krijgt ze hulp van Matteo en zijn ‘daklopers’, die in geheime plekken boven de stad wonen. Maar kunnen ze haar moeder vinden voordat Sophie wordt opgepakt door de autoriteiten? Of, nog belangrijker, voordat ze de hoop opgeeft?

Marleens mening: Katherine Rundell schrijft in Sophie op de daken over een bijzondere, hectische zoektocht van een meisje naar haar moeder in een verhaal vol spanning en luchtkunstjes. Sophie overleefde als baby een scheepsramp en wordt vervolgens liefdevol opgevoed door de excentrieke Charles. Sophie denkt dat haar moeder nog leeft en krijgt in Parijs heldhaftige hulp van een groepje kinderen dat op daken leeft, de ‘luchtdansers’.

En wat schrijft Rundell mooi in dit boek, bijvoorbeeld: “Ze was totaal niet bang. Misschien kwam dat door de liefde, bedacht ze. Die is er niet om jou je bijzonder te laten voelen, maar om je dapper te maken. Het werkte als een voedselrantsoen in de woestijn, dacht ze, als een doosje lucifers in een donker bos. Liefde en moed, dacht Sophie, twee woorden voor hetzelfde. ” (200-201) Een eigenaardig boek, vol verrassingen en taalgebruik dat de fantasie zal prikkelen van de wat serieuzere lezer die houdt van speurwerk en vernuftige avonturen. Een aanrader voor 10+.

Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐

Sophie op de daken Illustratie

Titel: Sophie op de daken
Auteur: Katherine Rundell
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024580903
Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: