Recensie: De man met de zeegroene ogen – Koos Meinderts

Wanneer je het prentenboek De man met de zeegroene ogen van schrijver Koos Meinderts ziet droom je al meteen weg: een blauwgroene zee, een dobberende fles met een brief erin, vele gekleurde vissen en een hutje op houten palen met een jongeman op de uitkijk sieren de cover die werd geïllustreerd door Sanne te Loo. Van dit betoverende verhaal wil je meteen meer weten!

‘Op de grens van water en land woonde eens een man met zeegroene ogen, die langgeleden was aangespoeld op het strand, waar hij van drijfhout een prachtig huis had gebouwd.’ Zo begint Koos Meinderts zijn verhaal over de man op het omslag die leefde van wat de natuur hem aanbood. Touw, bananen of slippers, de zee leverde hem van alles aan en hij ving het allemaal netjes op of zocht het bij elkaar op het strand.

Op een dag gebeurde er iets bijzonders: er spoelde een fles aan met een landkaart met de tekst ‘Zoek de schat’. Eerst negeerde de man het, want hij had eigenlijk alles al, dus wat moest hij met een schat? Maar het zinnetje bleef maar aan hem knagen en rondspoken in zijn hoofd, dus bouwde hij op een dag een imposante boot van het hout van zijn hut en noemde het De Hoop. Hij hoopte immers de schat te vinden en de lezer wordt door dit enthousiasme ook meteen aangestoken en zal snel verder willen lezen én kijken!

Na zeven dagen varen bereikte hij dan eindelijk een eiland waar een vrouw al een tafel voor ze had gedekt. Naderhand mocht hij blijven slapen in haar logeerkamer. Een jaar lang ging hij vervolgens op zoek naar de schat, maar vond alleen maar scherven. Ondertussen verbleef hij bij de vrouw op het eiland. De vrouw was juist blij met al die scherven en stalde ze allemaal uit in haar huis. Op een dag vond de man dan eindelijk de kist. Maar daarmee kwam ook de twijfel: hij had de vrouw beloofd te blijven totdat hij de kist had gevonden. Nu wilde hij niet meer bij haar vandaan…

De prachtige, dromerige, kleurrijke illustraties van Sanne te Loo passen precies bij het romantische, sprookjesachtige verhaal van een jongeman die een schat zoekt en uiteindelijk iets veel mooiers vindt. Soms zijn schitterende dingen dichterbij dan je denkt, laat Koos Meinderts met dit betekenisvolle prentenboek zien, en hoef je er helemaal niet naar te zoeken. Het einddoel is dan niet van belang, maar juist de weg ernaartoe. En deze weg is voortreffelijk beschreven en getekend in dit feeërieke prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar.

Titel: De man met de zeegroene ogen
Auteur: Koos Meinderts
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089673046
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: