Recensie: Ieber & Knoert – Sanne te Loo

Je ziet de cover van het prentenboek Ieber & Knoert van Sanne te Loo en je weet meteen: dit is een verhaal over twee leuke fantasiedieren. Die kleuren, die schattige tandjes en die unieke namen laten meteen zien dat dit twee figuren zijn die je in je hart gaat sluiten. Als je het boek openslaat, zie je het binnenwerk en dat is heel mooi blauw en zorgt ervoor dat je meteen de natuur in wordt gezogen vol met planten en vogels. 

De eerste grote prent geeft de savanne weer waar Ieber, een monstertje met scherpe tandjes, blauw haar en een bruin met oranje gestreepte vacht, naar een vogeltje op een tak zit te kijken. ‘Hebbes!’ Ieber heeft het vogeltje gevangen en rent ermee naar Knoert in de grot. Het vogeltje ziet er verschrikt uit en dat merkt Knoert ook meteen. Knoert wil dan ook dat Ieber het vogeltje weer vrijlaat, maar Ieber is het daar niet mee eens. Toch laat Knoert de vogel vrij.

Ieber zit vervolgens in een boom te sippen, want hij kan de vogel nergens meer vinden. Maar de lezer kan de vogel wel zien zitten en dat maakt het plaatje extra leuk. Ieber zit helemaal onderuitgezakt in de boom, dit ziet er tegelijkertijd komisch en ontroerend uit. Arme Ieber! Op de volgende bladzijde is hij in de grot en staat hij bij de cactus van Knoert. Ieber heeft een plannetje: hij gaat de cactus ook vrijlaten! Hij sleept de plant mee naar buiten, graaft een kuil en zet hem daarin. De grotere, stoere blauw met bruin gestreepte Knoert vraagt vervolgens natuurlijk naar zijn cactus. Maar Ieber zegt niet te weten waar de plant is.

Diezelfde middag schrikt Ieber zich rot: de cactus van Knoert heeft de ‘gatengriep’! Ieber sliep er die nacht slecht van. Moest hij het Knoert vertellen of niet? De volgende ochtend vraagt Knoert weer naar zijn cactus en ziet dat Ieber stekels in zijn vacht heeft. Ieber biecht dan zijn geheim maar op aan Knoert: ja, hij heeft zijn cactus verplaatst en het gaat helemaal niet goed met de cactus. Samen gaan ze op weg naar de plek waar de cactus nu staat…

Naast het verhaal kun je nog veel meer dingen ontdekken op de illustraties van Sanne te Loo. Om Ieber en Knoert heen is een nog grotere wereld en die wereld kruisen ze voortdurend, maar ook weer niet. Zo zie je dieren op de tekeningen die Ieber en Knoert niet zien. De vogel verstopt zich voor Ieber, maar niet voor degene die het prentenboek bekijkt. Soms lijken de dingen ook anders te zijn dan je denkt. Ook laat Sanne te Loo zien dat je kunt liegen, maar dat de waarheid uiteindelijk toch wel naar boven komt, zeker als je twee beste vrienden bent.

Ondertussen wordt ook de schoonheid van de natuur nog eens benadrukt door middel van de cactus en de vogel. En waar de twee ‘monsterlijk leuke vrienden’ wonen lijkt het heel warm te zijn, maar zelf hebben ze juist een hele dikke, warme vacht. Dit grote contrast geeft het boek een extra warm en vriendschappelijk uiterlijk! Ieber & Knoert is hiermee een hartelijk en kleurrijk prentenboek dat zoveel meer biedt dan je op het eerste oog ziet.

Titel: Ieber & Knoert
Auteur: Sanne te Loo
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089672766
Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: