Annet Schaap wint Gouden Griffel 2018 voor Lampje

Vanavond werd op het Kinderboekenbal in Amsterdam, de jaarlijkse officiële opening van de Kinderboekenweek, de Gouden Griffel uitgereikt. De prijs voor het beste kinderboek van het jaar ging naar Annet Schaap voor haar prozadebuut Lampje (Uitgeverij Querido). Annet Schaap is geen onbekende in de Nederlandse kinderboekenwereld: velen kennen haar illustraties uit de Hoe overleef ik-reeks van Francine Oomen, de boeken van Janneke Schotveld en Jacques Vriens.

De Gouden Griffel is de derde prijs die Schaap wint voor Lampje: al eerder ontving zij de Nienke van Hichtum-prijs en de Woutertje Pieterse Prijs. De schrijfster en illustratrice was dan ook op voorhand dé favoriet om te winnen. De overige genomineerden waren Joukje Akveld, Annet Huizing, Pim Lammers, Joke van Leeuwen, Marit Törnqvist, Susanne Wouda, Bette Westera, Tjibbe Veldkamp en Edward van de Vendel. Zij wonnen eerder dit jaar al een Zilveren Griffel voor hun boek. Fabeldieren van illustrator Ludwig Volbeda en auteur Floortje Zwigtman was het boek dat dit jaar het Gouden Penseel 2018 binnensleepte.

De 64ste Kinderboekenweek werd vanavond feestelijk geopend met Kinderen voor Kinderen die hun nieuwe single Kom erbij! zongen en dansten. Presentator Thomas van Luyn praatte het programma aaneen en in de NS Voorleescoupé werd voorgelezen door voorleesconducteur John Piqué en Romano Strang. Eregasten waren Kinderboekenweekauteur Jozua Douglas en de maakster van het Prentenboek van de Kinderboekenweek Milja Praagman. De Kinderboekenweek duurt nog tot en met zondag 14 oktober en heeft als thema Vriendschap en motto Kom erbij!

De Stichting CPNB kent in het kader van de Kinderboekenweek bekroningen toe aan de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Gouden Griffel wordt sinds 1971 elk jaar tijdens de Nederlandse Kinderboekenweek uitgereikt voor het best geschreven kinderboek. De prijs wordt toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury. De Griffeljury 2018 bestaat uit Cathy Spierenburg (voorzitter), Marjolein Meijvis, André Kuijpers, Anouk van der Zee en Nina Schouten.

Het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar, getiteld Eilandenruzie, is geschreven door Jozua Douglas en geïllustreerd door Elly Hees. Het wordt tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van € 10,- aan kinderboeken en komt uit in een oplage van 355.000 exemplaren. Milja Praagman maakte het Prentenboek van de Kinderboekenweek, Kom erbij, dat voor € 6,95 in de boekhandel te verkrijgen is. Het verschijnt in een oplage van 41.000 exemplaren.

De Kinderboekenweek wordt traditiegetrouw afgesloten met de NS Kinderboekenruil. In de stationshal van Utrecht Centraal en Den Haag Centraal staat tussen 10.00 en 16.00 uur ‘een pratende boekenkast’, vol met 2000 ruilboeken. Kinderen kunnen in de tussentijd plaatsnemen in de Voorleescoupé voor bijzondere verhalen. Er wordt voorgelezen door o.a. Jozua Douglas en Milja Paagman, Geert-Jan Roebers, Gerard van Gemert en Bette Westera. Ook een aantal conducteurs, waaronder John Piqué en Romano Strang lezen voor. Jozua Douglas en Milja Praagman ruilen hun boek en sluiten de Kinderboekenweek hiermee symbolisch af op Utrecht Centraal. Alle door de kinderen geruilde boeken worden door NS gedoneerd aan Kinderzwerfboek. Meer informatie en het exacte programma is te vinden op www.ns.nl/kinderboekenweek.

Bron: kinderboekenweek.nl

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: