Recensie: Wolfskinderen – Paul Dowswell

Paul Dowswell is zeer bekwaam in het schrijven van romans over belangrijke momenten uit de geschiedenis en dan ook nog eens vanuit het perspectief van jongeren, wat het een unieke combinatie maakt. Dowswell brak (ook) in Nederland door met Ausländer en daarna verschenen onder meer nog de boeken Sector 20, 11 november en Bomber van zijn hand. Ditmaal had de schrijver en historicus inspiratie voor een spannend verhaal over een stel jongeren in het Berlijn van vlak na de Tweede Wereldoorlog en noemde het Wolfskinderen.

De lezer maakt eerst kennis met Otto en Helene, die ’s nachts door het naoorlogse Berlijn zwerven, op zoek naar voedsel. Dit is erg gevaarlijk, want voedsel stelen is verboden en er liggen nog altijd overal bommen die kunnen afgaan. Wanneer de twee vrienden zich voor de Russen verstoppen in een winkelpand, treffen ze daar een klein meisje aan. Ze heet Hanna en is haar ouders kwijtgeraakt. Ze besluiten haar daarom mee naar huis te nemen. Hun ‘thuis’ is in de Skalitzer Straße, in de kelder van een vernield en verlaten ziekenhuis. Daar wonen ze met Otto’s jongere broer Ulrich en de tweeling Klaus en Erich.

De vader van Otto en Ulrich is dokter en ze hebben hem voor het laatst gezien toen hij midden in de gevechten als hospik gewonde soldaten aan het verzorgen was tijdens de Slag om Berlijn. Of hij nog in leven is weten ze dus niet. Het is één van de vele narigheden die in het boek worden belicht. Dowswell laat door middel van een spannend verhaal over een groep kinderen tegelijkertijd zien hoe zwaar het was om te overleven ná de oorlog. Toen de Britten, Amerikanen en Russen Berlijn innamen, betekende dat niet meteen een grote omkeer voor de inwoners. Er was nog steeds weinig voedsel, de riolering functioneerde niet en de stad lag in puin. Maar omdat enkele van deze kinderen uit het ziekenhuis verplicht bij de Hitler Jugend hebben gezeten, weten ze wel veel van boobytraps en manieren om zichzelf te verdedigen en van eten te voorzien.

Ulrich blijkt een heel andere jongen te zijn dan zijn broer – hij gelooft namelijk nog steeds in de idealen van de Nazi’s en de Hitler Jugend en ziet het nut van Hanna’s aanwezigheid in de groep niet in. Hij denkt ’s nachts na over zijn zoektocht naar de weerwolven, een groep oud-leden van de Hitler Jugend die het verzet aan willen gaan tegen de bezetter. Hij zou zich graag bij ze aan willen sluiten en mee willen vechten. Terwijl Helene gaat puinruimen in ruil voor eten, wordt Ulrich in de gaten gehouden door een jongeman die dit soort verzet voor ogen heeft. Konrad spreekt Ulrich op een dag aan en vraagt of hij hem wil helpen. Hij doet zich voor als Ernst en laat Ulrich sigaretten verpatsen op de zwarte markt totdat hij laat weten dat hij een belangrijk schilderij wil verkopen. Ulrich denkt er ondertussen over om een Panzerfaust te lanceren die door de tweeling in een huis is gevonden.

Wanneer de kleine Hanna een emmer water gaat halen buiten het ziekenhuis, keert ze niet terug. Omstanders vertellen later dat ze is meegenomen door een man en een vrouw. Zouden dit haar ouders zijn geweest? Of hebben mensen haar gekidnapped? De verhalen over kinderen die worden opgegeten zijn toch niet echt waar? Aangifte doen helpt niet, dus de kinderen gaan zelf naar haar op zoek. Maar dan wordt Otto doodziek en moeten ze alles op alles zetten om zijn leven te redden. Zou alles nog wel goed komen?

Wolfskinderen is een historisch en boeiend boek over de nadagen van WOII in Berlijn gezien door de ogen van de jeugd. Door de verschillende invalshoeken geeft Dowswell een compleet beeld van de honger, het verzet en het verlies van dierbaren tijdens de overname van de stad door de Russen, Engelsen en Amerikanen en snijdt hij een onderwerp aan dat nog nauwelijks aan bod kwam in jeugdboeken. Je leert bovendien alles over Duitse historische begrippen als de Hitler Jugend, Trümmerfrauen en Unter- en Übermenschen.

Ook laat Dowswell zien dat de scheidslijn tussen goed en fout heel dun is. Ulrich is daar een perfect voorbeeld van; hij is nog maar een jongen en opgegroeid in de oorlog en daarom gelooft hij nog in de idealen van het fascisme. Langzaamaan zie je hem steeds meer twijfelen en blijkt er onder de stoere façade een onzekere jongen te zitten die ook maar wat graag zijn vader wil terugvinden en zijn broer en de kleine Hanna wil redden. Dat niet iedereen de nadagen van de oorlog overleeft maakt het boek nog realistischer. De oorlog was dan wel over, maar toch lagen er nog gevaren op de loer die in het informatieve en spannende jeugdboek Wolfskinderen allemaal aan bod komen.

Titel: Wolfskinderen
Auteur: Paul Dowswell
Uitgeverij: Callenbach
ISBN: 9789029727082
Voor Young Adults.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: