Recensie: Meneer Hummeling zoekt een vrouw – Joukje Akveld

‘Het was niet dat de neus van meneer Hummeling niet midden in zijn gezicht zat. Dat zat hij wel – behoorlijk precies.’ Joukje Akveld begint haar prentenboek Meneer Hummeling zoekt een vrouw met deze twee opmerkelijke zinnen. Akveld maakt namelijk meteen duidelijk dat het niet aan de neus, de roze ruitjesjas of de voornaam Jozefus ligt dat meneer Hummeling geen vrouw heeft. Meneer Hummeling weet eigenlijk helemaal niet waarom hij geen vrouw heeft!

Ondertussen zien we meneer Hummeling langs een terras lopen in zijn geruite roze jas met een bolhoed op zijn hoofd. Meneer Hummeling blijkt een walrus met twee lange slagtanden te zijn als je kijkt naar de prachtige, kleurrijke illustraties van Noëlle Smit waar van alles op te ontdekken valt tijdens het (voor)lezen van het prentenboek. Akveld legt uit dat er wel meer figuren zijn met hun neus midden in hun gezicht, een roze geruite jas en de naam Jozefus. En buurman Rufus heeft een neus met knobbels, vriend Driekus draagt bloemetjes en broer Kazimir een vreemde naam, maar allen hebben wel een vrouw en meneer Hummeling niet.

Dus besluit meneer Hummeling om eens beter te gaan zoeken naar een vrouw en hij gaat op pad. Buurman Rufus weet wel raad: hij moet eens een kijkje nemen in de krant. Maar ook daar staat geen advertentie in van een vrouw. Wel veel andere, onbruikbare berichten. Ondertussen zie je een vrouw in een roze jurk op een roze bank zitten en een romantisch berichtje schrijven. Vriend Driekus raadt aan om eens op het plein te kijken, want daar zitten soms vrouwen die een man zoeken. Samen met meneer Hummeling bekijk je vervolgens het grote plein, waar helaas ook geen vrouw voor hem te bekennen is.

Bij zijn broer Kazimir thuis krijgt hij opnieuw advies: ‘Soms zit de juiste vrouw gewoon in de bus naar huis.’ Ja, want daar heeft hij ook zijn Lieselotje gevonden! Dus neemt meneer Hummeling de bus naar huis, maar ook ditmaal zonder succes. De bus is een dubbeldekker en als je goed oplet zie je wel een bekende bovenin de bus zitten… Meneer Hummeling heeft het warm en daarom heeft hij zijn jas uitgedaan. Zou dit het begin kunnen zijn van een liefdevolle ontmoeting? Een bekende vrouw in roze spreekt hem aan…

Als je meneer Hummeling op de cover ziet staan, dan ben je meteen verkocht. Hij neemt zijn bolhoed voor je af om je te groeten en heeft een roze geruite jas aan en een paraplu onder zijn oksel. Ook al heeft hij lange gevaarlijke slagtanden, zijn lieve snorharen staan krullend overeind en dat zorgt ervoor dat meneer Hummeling een guitige blik in zijn ogen heeft. Hoe kan deze lieve walrus nou geen vrouw hebben? Joukje Akveld bouwde dit concept verder uit en door de samenwerking met de talentvolle illustratrice Noëlle Smit die een kleurrijk spektakel rondom de walrus heeft gecreëerd, wordt het prentenboek een genot om (voor) te lezen.

En het verhaal is bemoedigend, want ook al zie je er anders uit dan anderen, dat hoeft nog niet te betekenen dat er niet iemand op de wereld rondloopt die bij je past. Uiteindelijk loopt meneer Hummeling heel toevallig mevrouw Hummeling tegen het lijf, iets dat zijn broer al had voorspelt. Broer Kazimir heeft immers ook zijn Lieselotje ontmoet in de bus. Soms kom je liefde tegen op de gekste plekken, lijkt het verhaal je ook te willen vertellen. En als je goed hebt opgelet, weet je dat mevrouw Hummeling al veel vaker in beeld was, maar dat meneer dat helemaal niet doorhad! Vandaar ook de laatste pagina waarop en vos (waarschijnlijk de makelaar) ervandoor gaat met het ‘te koop’ bord. Meneer Hummeling zoekt een vrouw blijkt dus een kleurrijk prentenboek te zijn met grappige verwijzingen en een verhaal vol hoop en liefde.

Titel: Meneer Hummeling zoekt een vrouw
Auteur: Joukje Akveld
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089672506
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: