Recensie: Kleine wijze wolf – Gijs van der Hammen

Kleine wijze wolfJe slaat het prentenboek Kleine wijze wolf van Gijs van der Hammen open en je bevindt je in een bos met konijntjes en eekhoorntjes, prachtig geïllustreerd door Hanneke Siemensma. 

‘Ver weg, achter de bergen, woont een kleine wolf.’ Zo begint het verhaal over een wolf die dikke boeken leest. Je ziet hem zitten achter het raam, met een boek op schoot. Het is donker en de maan schijnt, maar binnen bij de kleine wolf is het licht aan. Omdat de wolf zoveel weet, wordt hij kleine wijze wolf genoemd en daar is hij trots op. Hij krijgt vaak bezoek van de dieren in het bos. Zij stellen hem moeilijke vragen, maar de wolf wil niet gestoord worden. Hij heeft geen tijd voor vragen, want hij moet nog meer dikke boeken lezen om nóg wijzer te kunnen worden. Je ziet een bordje op zijn dichte deur hangen: niet storen! De dieren kijken naar het huisje, maar de deur blijft dicht.

DSCN1795

Tot er op een dag op het raam wordt getikt door een zwarte vogel. De kraai heeft een briefje om zijn nek van de koning, die ziek is en om hulp vraagt. Maar de wolf heeft geen tijd, want hij moet nog van alles doen. Hij zit aan zijn bureau, midden tussen de boeken. ‘Als de koning je roept, dan kom je gewoon,’ zegt de kraai. Daar denkt de wolf diep over na en uiteindelijk besluit hij om toch mee te gaan. De dieren in het bos zien de kleine wijze wolf vertrekken op zijn fiets. De weg is lang en vol obstakels, dus de dieren vragen zich af of ze de wolf moeten helpen.

Je ziet op de illustraties dat de bergen steeds hoger worden en dat de kleine wijze wolf eroverheen moet klimmen. De geit vindt dat de wolf nogal langzaam gaat, maar de konijnen ‘hebben het net heel druk’ en kunnen hem daarom niet helpen. ’s Middags begint het te regenen en tegen de avond wordt het donker. De kleine wijze wolf is moe en voelt zich niet meer zo wijs. Maar dan ziet hij opeens een lichtje in de verte. Het blijkt een tentje te zijn met een vuurtje en een pan soep. De volgende dag maakt de beer de kleine wijze wolf wakker. De wolf is helemaal verbaasd dat de dieren hem willen helpen om bij de koning te komen.

DSCN1802

De dieren brengen de wolf naar de rand van het bos en daar neemt hij de bus naar de stad. Eenmaal daar wijst een kat hem de weg naar het kasteel. Als de wolf voor het kasteel staat voelt hij zich opeens heel onzeker. ‘Ik denk niet dat ik het kan,’ zegt hij, maar de kraai duwt hem naar binnen. De koning ligt in bed en wil dat de wijze wolf hem beter maakt. De wolf zegt dat hij niet zo wijs is als iedereen zegt… maar toch maakt hij een kruidendrankje voor de koning. Zou hij de koning hiermee beter kunnen maken? En hoe gaat het verder met de dieren in het bos?

Kleine wijze wolf is een aandoenlijk verhaal over een wolf die alleen maar wil leren door te lezen. Hij vergeet hierdoor echter helemaal de échte wereld om hem heen, waar ook heel veel te leren valt. In de praktijk kun je pas echt de theorieën uit boeken toepassen. De dieren vragen hem ondertussen steeds om hulp, maar de wolf zegt dat hij hier veel te druk voor is. Maar als hij helemaal alleen de reis naar de koning moet ondernemen, ondervindt hij pas echt hoe het er in de echte wereld aan toe gaat en dat hij best een beetje hulp van de dieren kan gebruiken. Die laten hem eerst begaan, maar steken uiteindelijk de helpende hand toe in de vorm van een tent, warmte en eten als de wolf in de problemen dreigt te komen.

Als wolf er helemaal alleen voor staat in de wereld voelt hij zich opeens onzeker en begint hij ook te twijfelen aan zijn wijsheid. Het zijn de dieren die hem sterker maken; hij kan nog veel van ze leren. Gijs van der Hammen weet in dit prentenboek voor kinderen mooi weer te geven hoe belangrijk vriendschap en samenwerking is in de wereld. Je leert van elkaar en samen kun je de wereld aan! Hanneke Siemensma maakte hier prachtige tekeningen bij waar veel op te ontdekken valt. Overal komen dieren tevoorschijn en zie je grappige tafereeltjes, zoals twee konijnen die aan het kaarten zijn en het rode laarsje van de wolf dat opeens weer naast de tent staat. Op de laatste bladzijden zie je de reis die de kleine wijze wolf heeft afgelegd; de reis die hem uiteindelijk zo ontzettend veel heeft gebracht en hem nóg wijzer heeft gemaakt.

DSCN1807

Titel: Kleine wijze wolf
Auteur: Gijs van der Hammen
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089672360
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: