Recensie: Voor ik je loslaat – Marieke Nijkamp

Voor ik je loslaatVoor ik je loslaat is de nieuwe Young Adult-roman van Marieke Nijkamp en na het geweldige succes van haar debuutroman 54 minuten dat inmiddels al maandenlang op de New York Times-bestsellerlijst staat – waren de verwachtingen hooggespannen.

‘Wees voorzichtig in Lost Creek. Er gebeuren soms vreemde dingen.’ Na zeven maanden keert Corey terug naar Lost Creek, een kleine gemeenschap in Alaska, om afscheid te nemen van haar beste vriendin, Kyra. Ze hadden afgesproken dat ze elkaar terug zouden zien in de vakantie en dat zou al snel zijn geweest, ware het niet dat Kyra dood onder het ijs is gevonden. ‘Ze was mijn beste vriendin. Ze betekende alles voor me. En ik ben haar kwijt.’

Corey kreeg een telefoontje van haar moeder met het verschrikkelijke nieuws en is vervolgens meteen vertrokken naar haar oude dorp. Door het boek heen staan brieven die Kyra aan Corey heeft geschreven en wel of niet aan haar heeft verstuurd. Hierdoor krijg je een beter beeld van Kyra en haar leven in de kleine gemeenschap waar iedereen elkaar kent en alles van elkaar weet. Sinds een paar jaar terug bij Kyra een psychische aandoening was vastgesteld, sloot de gemeenschap haar buiten en noemden ze haar een ‘freak’.

‘Er zijn dingen veranderd sinds jij weg bent.’ Piper is degene die Corey verwelkomt op het vliegveld en haar vertelt dat Lost Creek binnen zeven maanden heel anders is geworden. Corey kan het niet geloven, want Lost Creek verandert immers nooit. Maar zodra ze opnieuw de gemeenschap betreedt, merkt ze meteen dat ze nu een buitenstaander is en kan ze geen vat krijgen op de mensen en hun opvattingen. Ze ontmoet Roshan, die nieuw is in het dorp. Zijn vader wil samen met de vader van Kyra, meneer Henderson, de mijnen opnieuw laten floreren. Overal in de stad ziet Corey de kunstwerken van Kyra, waarmee ze volgens de inwoners de toekomst voorspelde. Als Corey een onderzoek begint naar de dood van Kyra, keert iedereen zich tegen haar. Wat is er tijdens die fatale nacht toch met Kyra gebeurd en wat probeert Lost Creek te verbergen?

Voor ik je loslaat intrigeert je vanaf de eerste bladzijde en het verhaal blijft na het uitlezen van het boek nog lang in je hoofd rondspoken. Marieke Nijkamp heeft een sfeer gecreëerd in het verhaal die je niet meer loslaat; je wilt weten hoe Kyra aan haar einde is gekomen en voelt de spanning binnen de gemeenschap, net zoals Corey die voelt. Samen met Corey ben je op zoek naar de antwoorden op de vele vragen en realiseer je je hoe mensen kun worden beïnvloed door een gemeenschappelijk gevoel van angst. Kyra had psychische hulp nodig en geen altaar, maar Lost Creek denkt daar anders over en het dorp klampt zich wanhopig vast aan de hoop die Kyra hun geeft.

Je voelt het verdriet van Corey die de naam van Kyra wil zuiveren; ze was niet gek of een wonder, ze was gewoon Kyra, haar beste vriendin. Lost Creek doet denken aan een sekte waar iedereen gelooft in één doel en daarbij moet al het andere wijken. Lost Creek probeert zichzelf te redden van de ondergang, maar realiseert zich veel te laat dat ze daarin te ver gaat. Het boek zit vol met bloedstollende stukken waarin Corey de gemeenschap confronteert met haar bevindingen en zelf moet vechten voor haar leven. Ondertussen weeft Nijkamp liefde en diversiteit door het boek heen door het toevoegen van personages die niet bang zijn om zichzelf te zijn en opkomen voor anderen. In de kou van Alaska blijkt er dan ook ruimte te zijn voor mooie momenten. Ook na haar geweldige debuutroman 54 minuten weet Nijkamp opnieuw te boeien; het verhaal is uniek, onthutsend en wederom adembenemend.

alaska-810433_640

Titel: Voor ik je loslaat
Auteur: Marieke Nijkamp
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402700565
Voor Young Adults.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: