Recensie: Kerstfeest met Beer – Bonny Becker

Kerstfeest met BeerHet is koud, er ligt sneeuw buiten en binnen staat de kerstboom met de lichtjes aan. Dan is het natuurlijk het leukst om een boek voor te lezen met het thema kerst! Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren bracht onlangs het gezellige prentenboek Kerstfeest met Beer uit.

De cover van het boek ziet er al warm en sfeervol uit. Kady MacDonald Denton tekende een grote bruine beer die samen met een piepkleine grijze muis de kerstboom aan het optuigen is. Buiten is het koud en wit, want er ligt een dik pak sneeuw. ‘Beer had nog nooit echt kerstfeest gevierd,’ luidt vervolgens de eerste regel van het prentenboek. Beer heeft wel van alles gelezen over kerst; over een boom met lichtjes, kerstzuurstokken, kerstkoekjes… en augurken! Dat laatste was het allerbelangrijkst volgens Beer.

Op een avond klopt er iemand aan de deur. Het is Muis die Beer een ‘Vrolijk kerstfeest!’ wenst. Beer viert dit jaar voor de allereerste keer kerst. Muis wil meteen de cadeautjes openmaken, maar Beer vindt dat onzin.

DSCN1689

Beer vindt het feestelijk genoeg om bij de boom te gaan zitten en wat te eten. En misschien leest hij nog een verhaaltje voor… Beer loopt vervolgens parmantig naar de keuken om de kerstaugurken te halen. We zien Muis ondertussen onder de stoel kijken of daar ook soms een cadeautje voor hem ligt. Op de volgende pagina staat Beer met de schaal vol augurken, maar Muis is nergens te bekennen. Beer hoort boven getrippel en gaat naar zijn slaapkamer. Muis zit onder het bed van Beer verstopt, want hij is daar ook op zoek naar cadeautjes gegaan. De grappige, norse Beer zegt dat het ‘overbodige flauwekul’ is, want er zijn immers augurken. Beer kijkt boos als hij naar de keuken gaat om kaas te halen.

En weer is Muis verdwenen als Beer terugkomt in de woonkamer! Nu zit hij verstopt in de gangkast. Muis zit te jammeren wanneer Beer hem daar vindt, want hij wil een cadeautje. Maar ook even later na het halen van de koekjes, is Muis er gewoon wéér vandoor gegaan. Beer is nu nijdig. ‘MUIS!” roept hij. Hij is heel boos en schreeuwt tegen Muis die achter de kerstboom vandaan komt. Samen gaan ze vervolgens kerstmis vieren met augurken, kaas, koekjes en thee. Maar Muis kijkt er heel sip bij. Daarop besluit Beer om zijn kerstverhaal te gaan vertellen. En als hij bij de kerstkousen komt, wordt het spannend…

DSCN1696

Bonny Becker heeft met het prentenboek Kerstfeest met Beer een teder en guitig verhaal neer weten te zetten over een Beer en een Muis die samen voor het eerst Kerstmis vieren. Muis wil meteen naar het leukste onderdeel van kerst gaan: het openmaken van de cadeautjes. Maar Beer is van de tradities en wil eerst een hapje eten en drinken bij de kerstboom en een kerstverhaal voorlezen. De kleurrijke illustraties van Kady MacDonald Denton bij het grappige kerstverhaal bevatten zachte kleuren, zitten vol grappige momenten en roepen meteen de sfeer van kerstmis bij je op. Door de grootte van de prenten geniet je nog meer van het verhaal, omdat er van alles te ontdekken is wat met kerstmis te maken heeft en waar je het met je kind(eren) over kunt hebben.

De uitdrukkingen van Beer en Muis maken het verhaal helemaal af; je ziet wanneer ze boos of verdrietig zijn, maar ook wanneer ze ondeugende plannetjes hebben. Zo zie je al aan Beer dat hij het eigenlijk ook best komisch vindt dat Muis overal op zoek gaat naar de cadeautjes. Zou Beer iets achterhouden? Heeft hij een geheimpje? Samen zijn Beer en Muis een fantastisch duo dat elk kinderhart zal laten smelten. Dit prentenboek is dan ook geweldig om voor te lezen tijdens de feestdagen; het is echt een boek waar het hele gezin van zal genieten en daarna kun je na het zien van al die lekkere hapjes van Beer zelf aan het kerstdiner! Of toch maar eerst de cadeautjes openmaken?

DSCN1704

Titel: Kerstfeest met Beer
Auteur: Bonny Becker
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089672476
Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: