Recensie: Kattensoep – Janneke Schotveld (Kinderboekenweekgeschenk 2017)

Kattensoep voorstel_corr+.inddDoerak, Pommetje, Sjakie, Foetsie, Bolletje, Johannes, Pim, mevrouw van Dam, Sjaak, Brutus, Japie, Tipsy, Mario, Poekie, Eefje Eenoog, Mus, Avi, Basje, meneer Pen, Catootje, Dwarrel en Obama. Dit zijn de sterren die allemaal schitteren in het Kinderboekenweekgeschenk 2017 van Janneke Schotveld met illustraties van Annet Schaap.

Kattensoep gaat namelijk over een spannende zoektocht naar al deze vermiste katten vanuit het perspectief van hoofdpersoon Boeli. Hij krijgt op een dag een vreemd telefoontje van zijn vriendin Lucy. ‘Er is iets heel raars aan de hand,’ vertelt Lucy en ze vraagt Boeli om onmiddellijk naar haar toe te komen. ‘Er ver…’ en weg is de verbinding. Wat zou er aan de hand zijn? De opa van Boeli is de buurman van Lucy. Er zou toch niets met hem aan de hand zijn? Hij belt opa op en krijgt geen gehoor. Boeli reist daarom maar snel met de bus naar Lucy toe en hij neemt zijn kat Boeli mee. Onderweg ziet hij nog een vreemde mevrouw in het winkelcentrum. ‘Herba is een heks,’ roept een groepje kinderen naar de vrouw. Eenmaal bij Lucy aangekomen blijkt na een spraakverwarring dat Doerak, de kat van Lucy, is verdwenen en niet opa.

DSCN1603

Opa is gewoon thuis, alleen blijkt hij van de trap te zijn gevallen en nu lijkt zijn voet net een tennisbal met tenen. Mevrouw Drens, opa’s overbuurvrouw, komt vervolgens langs en vertelt dat ‘iemand het op alle katten in de Bloemenwijk heeft voorzien’. Ze verdenkt Herba, het kruidenvrouwtje, maar opa zegt dat zij hier niks mee te maken heeft. Als Boeli de volgende ochtend langs de bakker gaat, blijkt ook haar kat te zijn verdwenen en haar relatie is ook nog eens uit. De bakker verdenkt de man van de slangententoonstelling in het buurthuis. Eenmaal thuis bij pa blijkt dat hij nogal slecht gehumeurd is, omdat hij ook nog telkens de verkeerde krant krijgt bezorgd. Boeli spreekt de krantenjongen erop aan en dan blijkt dat hij de ex van de bakker is en liefdesverdriet heeft.

Lucy en Boeli gaan op onderzoek uit bij de slangententoonstelling, maar vinden niets. Vervolgens besluiten ze om naar het politiebureau te gaan. Daar zit agent Zarif die zegt dat hij de opa van Boeli mist bij het zwemmen, maar voorlopig niets kan doen aan de vermiste katten. Lucy en Boeli besluiten vervolgens om hun onderzoek voort te zetten bij Herba. Ze sluipen bij haar naar binnen en vinden het Hexicon, een boek vol met geheime recepten. Hierin vinden ze het recept voor een ‘Aai-elixer’. Hiermee kun je mensen verliefd op je laten worden. Maar voor deze elixer zijn verse katten nodig! Zit Herba de heks achter de verdwijningen? Of is ze helemaal geen heks? Dan is ook Boeli’s kat Obama plotseling verdwenen! De kinderen doen er nu alles aan om de katten te vinden voordat het te laat is…

DSCN1607

Kattensoep is een spannend verhaal over een zoektocht naar vermiste katten, maar tegelijkertijd heeft Janneke Schotveld er ook heel knap enkele andere herkenbare thema’s in verwerkt. Het hoofdpersonage, Boeli, is snel angstig en probeert dit tijdens de zoektocht af te leren. Hij wil positiever naar het leven kijken, zoals zijn moeder hem vaak aanraadt. Zijn vriendinnetje Lucy heeft net een zusje gekregen en heeft het hier best wel moeilijk mee. Ze denkt dat haar ouders meer om haar zusje geven en dat ze zich geen zorgen maken om haar. Het gezin waaruit Lucy komt is klassiek en bestaat uit een vader, een moeder en twee kinderen. Maar Boeli komt juist uit een eenoudergezin; hij heeft alleen een moeder en een broer. Zijn moeder daarentegen komt uit een gezin met twee vaders die homoseksueel zijn en samen een paar vormden. Schotveld brengt al deze vormen nonchalant voor de dag, zodat kinderen merken dat dit allemaal mogelijk is en helemaal niet gek is.DSCN1611

Eén van de opa’s van Boeli is overleden en dit verlies wordt ook goed weergegeven in het boek. De andere opa is nu namelijk helemaal alleen en zit voornamelijk eenzaam thuis. Grapjes maken kan hij nog wel; opa is heel guitig en geeft mensen en dieren namen die hij leuk vindt. Hij is de grappigste factor in het boek. En hij vertrouwt Herba wél, net zoals agent Zarif. ‘Dat iedereen iets zegt, maakt het nog niet waar,’ zegt agent Zarif tegen de kinderen. Hij werd als kind aangezien voor dom en lui, maar was het niet – hij is nu agent. In het boek laat Schotveld op een mooie en duidelijke manier zien dat mensen veel vooroordelen hebben die helemaal niet blijken te kloppen. Vaak zitten de dingen net iets anders in elkaar dan je denkt en ook Lucy en Boeli lopen aan het eind van Kattensoep tegen een onverwachte wending aan.

Het Kinderboekenweekgeschenk is tijdens de Kinderboekenweek verkrijgbaar in de boekhandel bij aankoop van ten minste € 10,- aan kinderboeken. Daarnaast is het ook verkrijgbaar als e-book, luisterboek, grootlettereditie en in braille.

DSCN1599

Titel: Kattensoep
Auteur: Janneke Schotveld
Uitgeverij: Stichting CPNB
ISBN: 9789059654280
Voor jong en oud.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: