Recensie: Weg met die vieze stinkkaas! (Lotte Wirwar 7) – Alice Pantermüller

Weg met die vieze stinkkaasAan het nieuwe deel in de reeks over Lotte Wirwar van de Duitse schrijfster Alice Pantermüller hangt dit keer wel een heel bijzonder luchtje… Het zevende boek Weg met die vieze stinkkaas! zorgt dan ook weer voor veel hilariteit.

De vakantie is weer voorbij voor Lotte en haar vrienden Chloë en Pieter. Om nog een beetje het zomergevoel te houden gaan ze samen naar het zwembad. Daar hebben ze het over de projectweek op school: ‘Andere landen, andere gewoonten’.  Chloë en Lotte gaan samen het project internationale keuken doen. Daarnaast heeft Lotte ook gekozen voor Polynesische maskers, want Bollywood – Chloë’s tweede keuze – vindt ze maar niks! Pieter gaat voor Frans en geometrische origami en dat vinden de meisjes natuurlijk heel erg saai.

DSCN1579

Even later gaan ze bommetjes doen in het zwembad om de Superschaapjes nat te spuiten. Per ongeluk spetteren ze ook een knappe jongen nat. Hij is heel boos en scheldt op Chloë en Lotte in een vreemde taal. De volgende dag op school blijkt dat deze Franse jongen Rémi heet en bij hun in de klas komt. Rémi moet tussen Lotte en Chloë gaan zitten en dat is helemaal niet leuk voor Lotte, want Rémi stinkt een uur in de wind! Het zijn de boterhammen met stinkkaas die Lotte ruikt en in de pauze probeert ze ze te bezweren met haar blokfluit. Maar daar is Rémi zo van onder de indruk dat hij wil dat ze doorspeelt. Hij is helemaal verliefd op Lotte.

De volgende dag brengt hij een pluchen katje voor haar mee met de tekst ‘toujours l’amour’. Lotte schaamt zich rot, want de Superschaapjes lachen zich krom. Als ze ’s middags naar de boomhut van Pieter gaan, zit Rémi daar ook. Pieter leert Rémi Nederlands. Samen gaan ze naar het zwembad en Rémi kijkt haar de hele tijd dwaas aan. Als Rémi bij haar thuis langskomt verstopt ze zich snel. Maar haar broertjes vinden het geweldig en roepen vanaf dan de hele tijd ‘Lotte is verlie-hiefd!’ Dan is het eindelijk tijd voor de projectweek en gaat Lotte een eng masker maken waarmee ze Rémi hoopt af te schrikken. Hij heeft namelijk alweer een cadeau voor haar: een sneeuwbol met twee kussende mensen erin.

DSCN1580

Rémi blijkt ook in de groep internationale keuken te zitten. Daar moeten ze steeds maar weer Franse gerechten maken die Lotte verschrikkelijk vies vindt. Ondertussen krijgt ze weer een cadeau van Rémi: een kussen in de vorm van een hart. Chloë vindt het allemaal geweldig, maar Lotte kan er niet om lachen. Hoe komt ze van Rémi af? Op een dag gaat ze naar school met een enorme knoflooklucht om haar heen. Ze jaagt iedereen weg, behalve Rémi… Zelfs het enge masker helpt niet! Rémi heeft Lotte ook uitgenodigd voor een kennismakingsfeestje bij hem thuis. Lotte gaat er samen met Pieter en Chloë naartoe en ze maken een bijzonder avontuur mee op zolder. Wat volgt is een reisje met school naar het volkenkundemuseum… Zouden Lotte en Rémi aan het eind van het boek dan toch dichter bij elkaar komen?

Alice Pantermüller heeft in deel zeven een nieuw thema aangeboord in haar serie over Lotte Wirwar: de liefde. Was Chloë in de vorige delen altijd al stapelverliefd op Maurits, nu is het Lotte zelf die wordt bemind door een Franse jongen. Dit zorgt weer voor grappige situaties waarin ook Lotte’s blokfluit vaak een rol van betekenis speelt. Lotte probeert wanhopig om op allerlei gekke en grappige manieren Rémi van zich af te schudden, maar hij blijft haar maar achternalopen en schattige cadeautjes geven waar ze niet om heeft gevraagd.

DSCN1581

Het toevoegen van een nieuw, uniek karakter aan de reeks is een succes: Rémi is aandoenlijk en je sluit hem meteen in je hart. Daarnaast staan er ook weer informatieve zaken in het boek; je leert meer over de Franse keuken en het volkenkundemuseum en het maken van een masker kun je nu ook makkelijk thuis uitvoeren met behulp van Lotte’s duidelijke aanwijzingen. Illustratrice Daniela Kohl heeft het verhaal vol komische situaties, zoals Lotte en de stinkkaas, bovendien leuk weten weer te geven in haar tekeningen; in combinatie met de tekst moet je er direct om lachen. Lotte Wirwar is dus ook na de eerste zes delen nog steeds vernieuwend en verrassend leuk om te lezen.

Wat een beestenboel! (deel 1), Superschapen en wilde konijnen (deel twee), Boerderij op stelten (deel drie), Chaos op de filmset! (deel 4), Dieren in nood! (deel 5) en De dolle reis door Zweden (deel 6) uit deze reeks werden al eerder op deze blog gerecenseerd.

DSCN1577

Titel: Weg met die vieze stinkkaas!
Serie en deel: De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar 7
Auteur: Alice Pantermüller
Uitgeverij: Deltas
ISBN: 9789044748529
Voor vrolijke meisjes van 9 tot 12 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: