Recensie: Een hond met negen levens – W. Bruce Cameron

Een hond met negen levensEen hond met negen levens is het meeslepende verhaal over een hond die telkens opnieuw wordt geboren. Het succesvolle boek van W. Bruce Cameron werd eerder dit jaar uitgebracht als film met Lasse Hallström als regisseur.

Het verhaal begint met een hond die samen met zijn Moeder, broertjes Vlug en Honger en Zusje leeft als straathond. De puppy’s worden geboren in een hol bij een boom en Moeder beschermt hen constant voor de ‘grote wezens’ die later mensen blijken te zijn. Op een dag gaat de zwakke Honger dood en worden Moeder, Vlug en hun broer gevangen genomen. Zusje weet echter te ontsnappen. Ze worden naar een Erf gebracht waar allemaal honden wonen en ze worden gevoerd door mensen. Op een dag komt ook Zusje naar het Erf. De honden worden er onwettig gehouden door Señora met de hulp van Bobby en Carlos. Hond wordt door hun Toby genoemd en hij heeft er een vriendin gevonden, Coco.

Op een dag komen mannen alle honden weghalen en eindigt Toby’s leven abrupt. Hij wordt opnieuw geboren in een hondenkennel. Hij herinnert zich alles nog van zijn vorige leven en weet te ontsnappen. Een vrachtwagenchauffeur neemt hem mee in zijn cabine, maar laat hem achter voor een drankje. Een vrouw met lang zwart haar redt de hond uit de warme cabine en neemt hem mee naar huis. Haar zoon Ethan is door het dolle heen: een puppy! Ethan noemt de hond – een golden retriever – Bailey. Bailey merkt dat alles anders is dan in zijn vorige leven op het Erf. Daar werd ook goed voor hem gezorgd, maar nu nog beter, want Ethan houdt van hem en leert hem allerlei kunstjes.

In de zomer gaat Ethan altijd met zijn moeder naar Opa en Oma op de Boerderij. Ethan wordt daar verliefd op Hannah, die in de buurt woont. Samen beleven Ethan en Bailey vele avonturen. Maar op een dag raakt Ethan gewond bij een brand en kan hij geen football meer spelen. Hij loopt met een stok. Als Ethan naar de universiteit gaat wordt er besloten om Bailey permanent bij Opa en Oma te laten wonen. Ook de relatie met Hannah is voorbij. Op een dag voelt Bailey zich niet lekker. Hij is al oud en moet naar de dierenarts. Die geeft hem een spuitje, net nadat Ethan is gearriveerd om afscheid te nemen van zijn hond.

Bailey wordt opnieuw geboren, maar dan als herder én als teefje! Nu wordt ze gekocht door Jakob, die haar Ellie noemt. Jakob gaat met haar aan het werk: ze moet constant Wally zoeken. Jakob werkt namelijk bij de politie en Ellie wordt opgeleid tot politiehond. Samen redden ze vele mensen. Totdat Jakob gewond raakt en Ellie naar Maya gaat. Samen met Maya gaat Ellie door met het politiewerk totdat haar reukvermogen wordt aangetast en ze met pensioen moet. Vanaf dan bezoekt ze samen met Maya scholen om voorlichting te geven. Totdat ze oud is en een spuitje krijgt. Ze wordt weer geboren als zwart reutje. Bailey voelt zich futloos, wordt gekocht door een baasje, maar heeft al gauw zijn vrijheid gevonden. En dan beseft hij plotseling waar hij is. Zouden Ethan en Hannah nog leven? Zou hij ze terug kunnen vinden?

Een hond met negen levens is een ontroerend verhaal dat je nog lang bij zal blijven. Er komen veel dramatische gebeurtenissen voor in het boek, waarbij je een traantje weg kunt pinken, maar uiteindelijk is de cirkel rond en besef je dat het verhaal zo is geconstrueerd dat Bailey zijn levensdoelen heeft bereikt. Door Ethan kent hij liefde en door Jakob en Maya heeft hij de top van zijn kunnen bereikt. Zo kan hij aan het eind van het boek nog veel goeds betekenen voor de mensen die hij lief heeft. Het is daarom jammer dat de Engelse titel – A Dog’s Purpose – niet beter is vertaald naar het Nederlands. Bailey heeft namelijk geen negen levens in het boek, maar veel minder.

Sommige dingen zijn voorspelbaar, zoals bij een feel good film, maar het feit dat het boek vanuit het perspectief van de hond is geschreven maakt dit helemaal goed. De hond bekijkt namelijk alles net even anders en snapt vaak niet waarom mensen doen wat ze doen. Je gaat zo met een frisse blik naar de wereld kijken en leert veel over de manier waarop honden de wereld zien. W. Bruce Cameron weet zo van een hond een compleet karakter te maken die je als lezer zult omarmen. De hond schetst de verschillende karakters in het boek – goede en slechte – op zijn eigen, interessante manier. Het idee dat een hond veel kan betekenen voor een mens en andersom, wordt in dit boek dan ook op een mooie manier bevestigd.

A Dog's Purpose

Titel: Een hond met negen levens
Auteur: W. Bruce Cameron
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402727609
Voor Young Adults en volwassenen.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: