Recensie: De dolle reis door Zweden (Lotte Wirwar 6) – Alice Pantermüller

De dolle reis door ZwedenDe dolle reis door Zweden is het zesde deel in de vrolijke en grappige serie De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar van de Duitse auteur Alice Pantermüller. De groene kleur van de cover en de elanden verraden het al: Lotte gaat ditmaal de wildernis van het prachtige Zweden in!

Lotte Wirwar heeft eindelijk zomervakantie en dat betekent dat ze met haar ouders en broertjes op vakantie gaat. Maar het allerbelangrijkste is dat haar beste vriendin Chloë ook mee mag op reis! Zo zullen ze zich allebei tijdens hun vakantie niet gaan vervelen en hoeft Lotte niet helemaal alleen in de tent te slapen tussen de enge dieren. Ze gaan met een camper richting de veerboot ‘Kronprinsessan Victoria’, die de familie naar Zweden zal brengen. Onderweg hebben Lotte en Chloë de broertjes Jens en Simon al bang gemaakt met hun verhalen over wilde dieren, zodat zij in de tent kunnen slapen en niet in de camper.

DSCN1543

Eenmaal op de boot vindt Chloë zomaar een stapeltje biljetten, waarmee ze vervolgens naar de winkel op de boot gaan. Hier blijkt echter dat het Zweeds geld is en dat ze er dus niet zoveel van kunnen kopen als ze van tevoren dachten. Ze kopen echter wel knuffel Pim, een reusachtige eland. Op het vasteland van Zweden ontstaan er weer meningsverschillen; de moeder van Lotte wil naar de Ikea, maar Lotte’s vader wil juist meteen naar het Hoge Noorden. Vader bestuurt de camper, dus ze gaan rechtstreeks naar de wildernis. Ze komen er in het donker aan, dus ontstaan er meteen weer grappige situaties en de volgende ochtend blijkt het bovendien helemaal geen wildernis te zijn.

Die dag gaan ze naar ‘Astrid Lindgrens wereld’, een pretpark over de figuren uit de boeken van de wereldberoemde Zweedse kinderboekenschrijfster. Lotte is enthousiast, maar Chloë krijgt ruzie met Pippi Langkous! En als Lotte begint te fluiten op haar blokfluit valt Karlsson van het dak en zijn er een hoop boze gezichten. Dus gaan ze maar weer verder, op zoek naar de wildernis. Rudi, de vader van Lotte, wil zijn lijstje afvinken. Kamperen in de wildernis, vuur maken en zelf een vis vangen, roosteren en opeten. Dit blijkt echter veel moeilijker te zijn dan gedacht. Vervolgens wordt hij meerdere keren midden in de nacht uit zijn bed geschreeuwd door Lotte en Chloë, die telkens het avontuur opzoeken.

DSCN1545

Als vader plotseling niet langer bij het vuur zit, krijgt Lotte het wel benauwd. Ze kan haar vader niet missen! Is hij soms opgegeten door een beer? Gelukkig is er ook nog een dagtrip naar Stockholm, de hoofdstad van Zweden. De mannen gaan naar het Vasa-museum en de vrouwen naar het koninklijk paleis. Ook daar kan Lotte het niet laten om even op haar blokfluit te blazen… Loopt dit wel goed af?

De dolle reis door Zweden is een bijzonder deel in de reeks over Lotte Wirwar, omdat het zich niet afspeelt in de thuissituatie, maar op reis. Veel van de hoofdpersonages uit de andere boeken komen er dan ook niet of amper in voor, zoals het groepje van Isabelle, klasgenoot Pieter en het zusje van Chloë, Chanel. Er ontstaan zo weer nieuwe grappige situaties, die veel onvoorspelbaarder zijn door de frisse omgeving. Ook is het boek heel leerzaam, omdat kinderen meer te weten komen over het Scandinavische land Zweden, de hoofdstad Stockholm en de eetgewoontes van de Zweedse bevolking. DSCN1549

Alice Pantermüller weet opnieuw haar lezers te boeien met Lotte’s drang naar avontuur. Slapen in een tentje in de wildernis is niet genoeg, want ’s nachts gaat ze er samen met Chloë op uit om in een bootje te varen en in een boom te klimmen. Ook blaast ze weer op de gekste momenten samenzweerderig op haar blokfluit waardoor er problemen ontstaan. Samen met reuzeneland Pim veroveren Lotte en Chloë de harten van vrolijke meisjes, die weer hard zullen moeten lachen om alle vrolijke avonturen in dit zesde deel. En de illustraties van Daniela Kohl maken het allemaal weer nét dat beetje leuker en het verhaal makkelijker om voor de geest te halen.

Wat een beestenboel! (deel 1), Superschapen en wilde konijnen (deel twee), Boerderij op stelten (deel drie), Chaos op de filmset! (deel 4) en Dieren in nood! (deel 5) uit deze reeks werden al eerder op deze blog gerecenseerd.

DSCN1542

Titel: De dolle reis door Zweden
Serie en deel: De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar 6
Auteur: Alice Pantermüller
Uitgeverij: Deltas
ISBN: 9789044745726
Voor vrolijke meisjes van 9 tot 12 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: