Kinderboekenschrijfster Miep Diekmann overleden

Miep Diekmann

Uitgeverij Leopold laat op haar website weten dat op 9 juli jl. kinderboekenschrijfster Miep Diekmann is overleden. ‘Als schrijver stond zij mede aan de wieg van ons kinderboekenfonds. Ze enthousiasmeerde, overtuigde, coachte en knokte voor het kinderboek in Nederland en op haar geliefde Antillen. Onze flamboyante Miep is niet meer. We missen in haar een trouw en begeesterd mens en auteur.’

Haar leven

Miep Diekmann is op 26 januari 1925 geboren in Assen, maar een groot deel van haar jeugd bracht ze door op Curaçao. Toen ze twaalf was, wist ze dat ze later wilde schrijven over alles wat ze daar had meegemaakt. Vanaf haar twintigste was Miep kinderboekenschrijfster en ze werkte ook als journaliste, vertaalster en recensente.

Haar boeken

Miep Diekmann was een van de meest bepalende auteurs uit de Nederlandse jeugdliteratuur. Als recensent, als auteur maar ook als coach van nieuw talent heeft zij een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse jeugdliteratuur. Met De dagen van Olim (1971) schreef ze een van de eerste ontwikkelingsjeugdromans van Nederlandse bodem. Diverse boeken spelen zich af op de Antillen, waarbij ze het perspectief bij Antilliaanse jongeren en kinderen legde en daarmee voor een inhoudelijke vernieuwing zorgde. Haar boeken nodigen uit om kritisch na te denken over jezelf en de wereld om je heen. Marijn bij de lorredraaiers (1965), door velen haar beste boek genoemd, speelt zich af in de 17e eeuw, toen slaven houden heel gewoon was. Hoofdpersoon Marijn denkt daar anders over en gaat tegen de mening van de hele wereld in. Miep Diekmann publiceerde in totaal meer dan zeventig boeken.

Onderscheidingen

Diekmann ontving diverse prijzen waaronder de Kinderboekenprijs (later de Gouden Griffel), De Duitse Jeugdliteratuurprijs, de Nederlandse Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur en de Nienke van Hichtumprijs. Annie M.G. Schmidt zei in het juryrapport ter gelegenheid van de toekenning van de Staatsprijs aan Miep Diekmann in 1970: ‘Er zou geen grens behoren te bestaan tussen jeugdliteratuur en dé literatuur.’ Diekmanns boeken kenden deze grens nauwelijks.

In 2006 werd Miep Diekmann benoemd tot erelid van de International Board on Books for Young People (IBBY), een organisatie die streeft naar het kennis laten maken van alle kinderen in de wereld met goede kinderboeken. Deze eervolle onderscheiding wordt slechts sporadisch verleend aan mensen die zich uitzonderlijk ingezet hebben voor goede kinder- en jeugdliteratuur.

Sinds 2014 is haar naam verbonden aan een prijs voor jeugdliterair onderzoek: de Miep Diekmann-prijs voor de beste masterthesis op het gebied van jeugdliteratuur.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: