Recensie: De grote bomenrover – Oliver Jeffers

De grote bomenroverDe grote bomenrover is een prentenboek uit 2008 van de getalenteerde Noord-Ierse illustrator Oliver Jeffers dat nu eindelijk in het Nederlands is verschenen. Het verhaal speelt zich af in een bos waar mysterieuze dingen gebeuren… Kinderen krijgen hierdoor de gelegenheid om mee te speuren!

‘Er was eens een tijd dat in het bos alles niet helemaal was zoals het zou moeten zijn.’ In De grote bomenrover zie je op de eerste prent zeven prachtige bomen staan. Onder vijf van deze bomen woont een dier of een mens. In de bast van de boom zit een deurtje met daaronder een lang trappetje dat leidt naar het verblijf van een varken, een ree, een gans, een bever en een jongetje. Maar wat doet de beer? Hij sleept een bijl achter zich aan en heeft een aantal stukken hout onder de arm. De uil landt net op een tak van een boom. De volgende ochtend zijn er opeens allemaal takken verdwenen die de vorige dag nog aan de bomen zaten…

DSCN1518

De bever wijst naar een boom waar duidelijk takken vanaf zijn gezaagd. De andere bewoners van het bos staan er verbaasd naar te kijken. In de verte loopt de beer met een stapeltje papieren waar door de harde wind al vele blaadjes vanaf zijn gewaaid. Iemand heeft de takken gestolen, maar wie? De bewoners van het bos beginnen vervolgens allemaal naar elkaar te wijzen. Ze hebben echter ook allemaal een alibi, zo blijkt al gauw. Bij de bever staat een wolkje waarin je hem ziet zwemmen, de gans was druk met een permanentje in het haar, de ree keek net naar iets boeiends op de tv, het varken was iets lekkers aan het koken, de uil stond tegen een boom te leunen en het jongetje lag lekker in zijn bedje te slapen.

De bomenrover moet dus wel iemand anders zijn… en de lezer krijgt verderop op de pagina een wel erg sterke aanwijzing. Op de volgende pagina weten we het zeker: we zien de dader in actie! De bewoners van het bos starten een onderzoek en zetten het gebied rond een boomstronk – waar eerst nog een boom stond – af met een geel ‘niet betreden’ lint. Iedereen krijgt een speciale taak in het onderzoek: bever is de rechercheur, ree de rechter en varken de aanklager. Maar diezelfde nacht is het weer raak: opnieuw wordt er een boom omgezaagd. Op een andere boom zien we een poster hangen: ‘De 112e papieren vliegtuigjes wedstrijd. Aanstaande zaterdag – 14.00 uur.’ Het onderzoek levert alleen niets op.

DSCN1527

Tot er plotseling een ooggetuige opstaat: een eland heeft bewijsmateriaal zien aanwaaien. Nu is het tijd om contact op te nemen met de politie! Je ziet de bewoners met de politieman praten die met zijn politieauto is aan komen rijden. Maar heeft de dader wel slechte bedoelingen? We zien hem staren naar een muur met foto’s van zijn voorouders. Allemaal waren ze kampioen geworden. Nu hij nog! Maar nu moet hij mee naar het politiebureau. Hij wordt eerst verhoord en later mag hij in de rechtszaal zijn verhaal doen. Hoe zou dit aflopen?DSCN1517

Oliver Jeffers is een meester in het creëren van een aandoenlijk prentenboek. En De grote bomenrover bevat naast prachtige illustraties ook nog eens een spannend verhaal waardoor je kind mee kan puzzelen en je interactief kunt voorlezen. Wat is de beer aan het doen? Wat zie je op de pagina’s? Met dit boek krijg je ongetwijfeld al snel een gesprek op gang. Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren heeft bovendien het boek mooi vorm weten te geven; aan de binnenkant staat hoe je vliegtuigjes kunt leren vouwen en de informatie over de achtergrond van het boek is verwerkt tot een boom van letters.

Verder zit er ook veel humor in het boek. Door de verdwenen takken ontstaan er grappige situaties; de uil wil op zijn vaste plekje gaan zitten, maar zijn tak is verdwenen en dus valt hij met zijn kop op de grond. De ideeën van de bewoners en hun alibi’s zien er ook stuk voor stuk geestig uit. Het is bovendien vermakelijk om te zien hoe de bewoners zelf een onderzoek starten waarbij iedereen een taak krijgt. Jeffers weet dus een serieuze zaak vrolijk te benaderen en laat uiteindelijk zien dat niets is wat het lijkt en dat we vergevingsgezind mogen zijn als een ander uiteindelijk eerlijk is en alles weer goed wil maken.

DSCN1529

Titel: De grote bomenrover
Auteur: Oliver Jeffers
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089672445
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: