Recensie: Iedereen een ster! (behalve ik…) – Angelique van Dam

Iedereen een sterAngelique van Dam wist met haar debuut Joehoe! Ik wil een koe lezers te enthousiasmeren over de liefde voor dieren en het platteland. Met haar tweede kinderboek Iedereen een ster! (behalve ik…) weet ze de lezer opnieuw te boeien en laat ze zien dat iedereen wel een talent in zich heeft.

Tijdens de maandafsluiting laat Meester Patrick weten dat hij met zijn klas een talentenshow wil organiseren. Iedereen moet op een blaadje aangeven waar hij of zij goed in is en dat kan je dan later laten zien tijdens de show. Svenja gaat thuis samen met haar kat Noppes bedenken wat haar talent is. Wanneer Svenja begint te zingen weet Noppes niet hoe snel hij de kamer uit moet komen… Geen succes dus! Maar wat kan ze wel goed? Svenja maakt een lijstje: ze lust speciale groenten en ze kan heel lang op haar buik voor de tv liggen. Haar vader komt vervolgens thuis en denkt met haar mee. Een moeder heeft Svenja niet meer, want die stierf toen ze pas twee was.

DSCN1497

Andere kinderen zijn goed in voetbal, tekenen of muziek maken, en Svenja kan dat allemaal niet. Maar Svenja’s vader maakt zich er helemaal niet druk om; zijn dochter zal haar talent wel vinden. Svenja kan echter nergens anders meer aan denken. Wat is toch haar talent?! Svenja gaat lekker op haar kop aan het klimrek hangen. Ze denkt na over het woord talent en ziet daarna een vrachtwagen de straat in rijden. Hij stopt voor een leegstaand huis en een grijze man met een baard stapt uit en zwaait naar haar. Zou dat de nieuwe buurman zijn? Eenmaal terug op school worden er vijf groepjes van vier gemaakt. Iedereen heeft een talent, behalve Svenja. Aan het eind van de dag is de meester supertrots op zijn talentvolle klas. Alleen Svenja krijgt er buikpijn van…

Svenja gaat vervolgens maar samen met haar vriendin Kim gluren bij de nieuwe buurman. Volgens haar vader is het een hele aardig man. Opeens gaat de voordeur open en maken de meisjes kennis met Gilles. Hij blijkt allerlei trucjes te kunnen, maar hij mag ze niet delen. Dat is beroepsgeheim! Svenja gaat door met de zoektocht naar haar talent, maar ook koken, haar kat kunstjes leren en dirigeren bij het vioolspel van haar vriendin Tara loopt allemaal op niets uit. Gelukkig weet Meester Patrick uiteindelijk wat Svenja het beste kan en krijgt ze een speciale rol tijdens de talentenshow. En ja hoor, ook zij krijgt haar applaus!

DSCN1499

Iedereen een ster! (behalve ik…) is een boek waarin onvoorspelbare dingen gebeuren en dat maakt het verhaal ook zo leuk; Svenja zit altijd vol ideeën en is nieuwsgierig naar de wereld om haar heen. Het vinden van haar talent wordt echter een obsessie voor haar, waardoor ze het uiterste uit zichzelf probeert te halen en van iedereen wil leren. Maar uiteindelijk blijkt dat juist haar talent te zijn; zij inspireert juist de mensen om haar heen door zo haar best te doen. Door anderen te laten stralen, straalt ze zelf ook. Angelique van Dam laat hiermee aan kinderen zien dat je een bijzonder talent kunt hebben dat misschien niet meteen voor de hand ligt, maar dat wel heel goed van pas kan komen.

Tegelijkertijd komen ook andere zaken aan bod in het boek, zoals het hebben van maar één ouder en gepensioneerde ouderen voor de samenleving behouden. Svenja heeft alleen een vader, maar is heel gelukkig met hem, en de vriendschap van Svenja met Gilles is bijzonder én nuttig. Ouderen kunnen jongeren veel leren en daarom zijn ze van grote waarde in de maatschappij. Ook laat het boek zien dat kinderen kunnen worstelen met – voor volwassenen onbelangrijke – zaken en dat ze hier op hun eigen manier mee omgaan en dat je hier als ouder – net zoals Meester Patrick en Svenja’s vader – aandacht aan moet besteden. Kinderen zien door Svenja’s ogen dat volwassenen er voor hen zijn en dat ze hun om hulp kunnen vragen als dat nodig is, vooral als ze zich machteloos en talentloos voelen. Net zoals Svenja ga je dan weer stralen!

DSCN1503

Titel: Iedereen een ster! (behalve ik…)
Auteur: Angelique van Dam
Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048831777
Voor kinderen vanaf 8 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: