Genomineerden Gouden Griffel 2017

Zilveren Griffel Penseel 2017

Op 21 juni 2017 werden tijdens de MidzomerKinderboekenBorrel in Amsterdam de Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt, de vakprijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar!

De Griffeljury heeft zeven kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de vakprijs voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte twee Zilveren Penselen en twee Zilveren Paletten uit. In totaal werden door de beide jury’s ook elf eervolle vermeldingen, de Vlag en Wimpels, toegekend.

Twee weken voor de Kinderboekenweek, op woensdag 20 september 2017, worden het Gouden Penseel en Gulden Palet bekendgemaakt en uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 3 oktober, wordt bekendgemaakt welke van de Zilveren Griffels bekroond wordt met Goud.

De met een Zilveren Griffel bekroonde boeken:

Zilveren Griffels 2017

Tot zes jaar

Siens hemel – Bibi Dumon Tak (Querido’s Kinderboeken Uitgeverij)
“Bibi Dumon Tak vertelt het verhaal in prachtige beeldende taal en zinnen met grote zeggingskracht. ‘Sien was daar en Sien was hier. Ze was op twee plaatsen tegelijk met ons ertussenin.’ Op weergaloze wijze heeft zij in Siens hemel de tijd gevangen tussen het moment dat Sien sterft en de plek die zij krijgt in de voorstelling van haar baasjes. Siens hemel is een universeel verhaal over het raadsel van de dood en de troost van de herinnering.”

Tangramkat – Maranke Rinck (Uitgeverij Lemniscaat)
“Echt bijzonder is dat Tangramkat speelt met het vertellen van een verhaal in een verhaal. Speels en aanstekelijk geeft het inzicht in het beeldend en verhalend scheppingsproces. Tangramkat is een superieure demonstratie verhalen vertellen. Maranke Rinck vond de perfecte woorden en toon om van Tangramkat een miraculeus prentenboek te maken.”

Vanaf zes jaar

Kinderen met een ster – Martine Letterie (Uitgeverij Leopold)
“De constructie van het boek dwingt bewondering af. Het is buitengewoon knap hoe Letterie via de concrete belevenissen en de beleving van de kinderen over de geschiedenis vertelt van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Kinderen met een ster is voor de beoogde jonge leeftijdsgroep vooral een voorleesboek, waarover nagepraat kan worden als er vragen zijn. Het is geschreven met veel gevoel voor zowel de jonge doelgroep als de historische gebeurtenissen en dat is een prestatie van formaat.”

Naar het noorden – Koos Meinderts (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren)
“Jaap is de ik-verteller van het verhaal. De gebeurtenissen vernemen we via hem in meesterlijke combinaties van observatie, commentaar, herinnering en gevoel. […] Een prachtig boek waarin Koos Meinderts in sobere taal een indringend beeld van de ontwikkeling van een jongen in oorlogstijd geeft.” ↝ Recensie Marleens Boeken ↜

Vanaf negen jaar

Alaska – Anna Woltz (Querido’s Kinderboeken Uitgeverij)
Alaska is een boek met veel verwikkelingen, maar door de bondige en beeldende stijl van Woltz – wat weet ze met verrassende woorden en uitdrukkingen veel duidelijk te maken – blijft het toch compact. Onderwerpen als ‘jezelf zijn’, ‘anders zijn’, ‘erbij willen horen’, ‘pesten’ en ‘de blik van een ander’ zijn er meesterlijk en eigentijds in uitgewerkt. Heel goed hebben de complexe gevoelens van beide hoofdpersonen in dit boek een plaats gekregen.”

Informatief

T.rex Trix in Naturalis 
Daan Remmerts de Vries (Uitgeverij Leopold)
T.rex Trix in Naturalis is een rijk gevuld boek, waar de lezer dankzij de adequate vormgeving soepel doorheen geleid wordt. Het is door zijn interessante invalshoek en opbouw een dinoboek uit de hoogste categorie. Het munt uit in helderheid: van taal en van informatie-ordening. Het is een ode aan de nieuwsgierigheid.”

Baby’tje in mama’s buik 
Bette Westera (Uitgeverij Gottmer)
“Ook treurige dingen rond zwangerschap en geboorte komen voorbij, zoals miskramen en gestorven baby’s. Het maakt Baby’tje in mama’s buik tot een compleet en veelzijdig informatieboek. Het verhaal staat in dienst van de informatie, nergens wordt het geforceerd, integendeel: het perspectief van de vragende Jip maakt identificatie mogelijk. De levendige dialogen en de prachtig weergegeven gedachtegangen van het meisje maken het boek tot een heerlijk voorleesboek.”

Poëzie

In de categorie poëzie zijn geen bekroningen toegekend.

Zilveren Penselen Paletten 2017

De met een Zilveren Penseel bekroonde boeken:

Tangramkat – Martijn van der Linden (Lemniscaat)
Tangramkat is een prachtig idee, dat vooral visueel is uitgewerkt. Er zit een mooie lijn in dit groots opgezette boek, dat aan het eind bovendien nog echte tangramstukken bevat. In dezelfde kleur en maat als op de plaatjes. Een tikje té educatief misschien om als fictie te fungeren, maar dit boek roept in ieder geval echt op tot actief kijken.”

Omdat ik je zo graag zie – Milja Praagman (De Eenhoorn)
“Het meisje wordt er moe van en valt in de overvolle metro terug naar huis in slaap. Die op één na laatste pagina is typerend voor Omdat ik je zo graag zie. Je ziet hier goed geobserveerde, geabstraheerde figuren met bijna schematische koppen en toch o zo herkenbaar. Niet alleen de mensen in de wereld zijn herkenbaar, ook – of juist – de grootmoeder en het meisje. Hun liefdevolle relatie vormt de rode draad in dit prachtige, mooi getekende en tijdloze prentenboek.”

De met een Zilveren Palet bekroonde boeken (voor buitenlandse illustratoren):

Circusnacht – Mattias De Leeuw (Lannoo)
Circusnacht is een prentenboek waar het plezier vanaf spat. Kalmpjes bladeren en kijken in dit boek vol beweging zou het drukste kind wel eens tot rust kunnen brengen. En niet alleen dat. Het kan ook zijn horizon verbreden. Want: als je iets érg graag wilt en er helemaal voor gaat, dan zijn er mogelijkheden te over in het leven.”

Kek iz tak? – Carson Ellis (Leopold)
Kek iz tak? is een heerlijk boek over een fantasiewereld vol gekke woorden, die door Imme Dros adequaat zijn vertaald. Fonetisch? Bijna. Een ramp voor dyslecten? Juist niet waarschijnlijk. Het geeft het niet-dyslectische deel van de mensheid waarschijnlijk juist een idee van de relativiteit van het geschreven woord. ‘Kek iz tak?’ ‘Tak!’”

Vlag en Wimpels Griffeljury:

Tot zes jaar

Een vriendje voor altijd – Eoin Colfer (Uitgeverij De Fontein)
Een vriendje voor altijd is naast een sprankelend en lichtvoetig verhaal over de belevenissen van vier verschillende vrienden een verrassend verhaal over wat vriendschap is.”

Ik ben bij de dinosaurussen geweest –  Edward van de Vendel (Querido’s Kinderboeken)
“De weinige tekst staat precies op de juiste plaats en is precies goed om van Ik ben bij de dinosaurussen geweest een prentenboek te maken dat zich geweldig laat voorlezen. Een feest dus ook voor de voorlezer, bij wie het boek ook nog het plezier zal loswoelen dat de meeste volwassenen zich zullen herinneren uit hun eigen kindertijd: helemaal ondergedompeld te zijn in de wereld van het boek.”

Vanaf zes jaar

In deze leeftijdsgroep zijn geen bekroningen toegekend door de jury.

Vanaf negen jaar

Yuna’s maan Hans Hagen (Querido’s Kinderboeken)
Yuna’s maan is, vanwege de surreële wending, een intrigerend verhaal. Die wending krijgt aan het eind van het boek een verklaring die direct uitnodigt tot herlezen met een andere blik. Mooi speelt Hagen met tegenstellingen als dag en nacht, zon en maan. Yuna leert niet alleen verhalen te vertellen, maar ook wat de kracht van verhalen is.”

Lynn 3.0 Anke Kranendonk (Uitgeverij Lemniscaat)
“Kranendonks dialogen zijn zeer levendig, vooral die met de ouders die met de verbouwing al zo veel aan hun hoofd hebben en ook nog hun tienerkinderen in het gareel moeten houden. Het zijn voor jonge lezers herkenbare maar ook invoelbare dialogen. Knap heeft Kranendonk in Lynn 3.0 de balans gevonden tussen dagboektaal en een fijn leesbaar verhaal.”

Eilanddagen Gideon Samson (Uitgeverij Leopold)
Eilanddagen is een ontwikkelingsroman pur sang. In de paar weken op het eiland is Jakob veranderd van een onzichtbare jongen die nog niet zolang geleden besloot nooit meer te dansen tot een jongen die door de straten van het Griekse dorp huppelt. Hij durft zich te laten zien en horen, want hij is het die het initiatief neemt om de anderen te herinneren aan hun bijzondere drie-eenheid. Gideon Samson heeft die ontwikkeling schitterend beschreven.”

Informatief

Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst? Susie Hodge (Uitgeverij Lemniscaat)
“Susie Hodge geeft veel interessante informatie over allerlei onderwerpen en vele werken uit de kunstgeschiedenis. Als je het boek uit hebt, weet je een heleboel meer. En misschien het belangrijkste: Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst? leert je niet alleen vragen stellen, maar ook om heel goed naar kunst te kijken.”

De oma van de oma van mijn oma Marc ter Horst (Uitgeverij Gottmer)
“Naast doorlezen stimuleert het boek tot meedenken en doordenken, bijvoorbeeld over dwarsverbanden tussen de onderwerpen en hoe ontwikkelingen verder gaan. […] Marc ter Horsts plezierige vertelstijl maakt van De oma van de oma van mijn oma een heel fijn informatieboek dat glanst van helderheid en veelzijdigheid.”

Poëzie

Niets liever dan jij – Erik van Os & Elle van Lieshout (Querido’s Kinderboeken Uitgeverij)
“Niets liever dan jij is een poëzieprentenboek voor jonge kinderen, met twintig gedichten die alle geschreven zijn vanuit een kinderlijk ik-perspectief. […] De variatie in vormen en onderwerpen maakt van Niets liever dan jij een fijne, warme, mooi opgebouwde voorleesbundel.”

Vlag en Wimpels Penseel – en Paletjury:

De tuinman van de nacht – The Fan Brothers (Uitgeverij Leopold)
“Je ziet dat er een oude tuinman ’s nachts met een grote schaar aan het werk is. Je ziet ook dat Willem hem op een gegeven moment gaat helpen. Maar door de tekenstijl en de afwisseling van dag en nacht blijft er iets van mystiek hangen. Die bomen: het blijft een wonder.”

Jan Toorop – Het lied van de tijd – Kitty Crowther (Uitgeverij Leopold)
“Soms lijkt het decoratief, maar kunst die echt iets te zeggen heeft gaat veel dieper. Dat is Kitty Crowther allerminst uit de weg gegaan. Daarmee kan Jan Toorop – Het lied van de tijd, zich meten met veel van haar eerdere, ‘vrije’ werk, waarin evenmin psychologische diepgang wordt geschuwd. Een prachtig en consequent boek over de zieleroerselen van een kunstenaar.”

Wauw Pauw – Yoko Heiligers (Uitgeverij Marmer)
Wauw Pauw is zwierig en elegant getekend, zeer decoratief en een lust voor het oog. De illustraties zijn goed doordacht, mooi van vorm, de stijl is consequent volgehouden, kortom, er zit een mooie lijn in het boek. Complimenten, niet alleen voor de illustrator, Yoko Heiligers, maar ook voor Uitgeverij Marmer, die dit bijna bibliofiele boek het licht heeft doen zien.” ↝ Recensie Marleens Boeken ↜

De Griffeljury 2017 bestaat uit: Margreet Ruardi (voorzitter), Martijn Blijleven, Adry Prade, Nathalie Scheffer en Nina Schouten. De Penseeljury 2017 bestaat uit: Saskia de Bodt (voorzitter), Irma de Bruijne, Jaap Friso, Judith Hessels en Jessica Jongkind. Klik hier voor het hele juryrapport. De foto’s van de MidzomerKinderboekenBorrel zijn van boekielezen.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: