Recensie: Kalle – Tom Moorhouse

KalleKalle is een spannend jeugdboek van de Britse ecoloog Tom Moorhouse over een jonge rat die verwikkeld raakt in een conflict tussen drie rattenclans. Een verhaal met ratten? Jazeker, Moorhouse weet het (toch wel) interessante leven van een rat goed en boeiend te omschrijven en daarom is dit boek zeker de moeite van het lezen waard.

Als we kennismaken met Kalle is hij nog maar een flapvoeter. Hij moet zijn naam nog verdienen en dit is in de wereld van de ratten heel belangrijk, want zonder naam mag je van de Stroper niet naar het hiernamaals. Zijn moeders, Berk en Kibbel, zijn bezorgd, want Splinter is er vandoor gegaan. Splinter is de broer van Kalle en nogal een eigenwijze rat die maar al te graag op naamjacht wil gaan, ook al is hij daar nog te jong voor. Kalle gaat op zoek naar Splinter in de jachtkamer, waar alleen jongelingen en Leiders mogen komen. Daar geeft jongeling Bink Splinter het respect (een geurspoor in de flank) dat hij nodig heeft om op jacht te mogen gaan. Kalle kan niets anders doen dan zijn broer achterna gaan, want hij heeft hun Moeders Berk en Kibbel beloofd om op zijn broer Splinter te letten.

Het oudste rattenverhaal: “Heb je Moeder lief, ren met de Jager en dans met de Schelm. Maar bewaar een plek, diep vanbinnen, voor je naam en bescherm die. Want op een dag betreed je het Land van Botten en sta je voor de Stroper. En daar kun je maar beter op voorbereid zijn.’

DSCN1472

Eenmaal buiten de burcht volgt Kalle het geurspoor van Splinter. Die loopt rechtstreeks naar de verste uithoek van hun jachtgebied: Notratlan. Jongelingen gaan normaal gesproken nooit zo ver, die halen hun voer dichter bij huis. Splinter echter niet, die gaat het avontuur aan. Hij wil bijzonder voer vinden, zodat hij door de clan wordt gezien als een bijzondere rat. Maar Splinter eet onderweg vreemde korrels en Kalle vertrouwt het niet. Toch gaat Splinter vrolijk verder: hij wil een ei stelen uit de kippenburcht. Samen gaan ze de strijd aan en net als ze denken dat het is gelukt, maken ze kennis met drie ratten: Ar’bus, Helder en Bliksem.

Ze praten over hun missie en sluiten een deal: als ze Notratlan met rust laten mogen ze met het ei naar huis vertrekken. Onderweg wordt Splinter echter erg ziek en thuis wordt hij verzorgd door de Moeders. Ondertussen maakt Kalle kennis met Veer, de dochter van baas Ged’dur, de Akla van de Doornhaag clan. De Akla is boos op Splinter en Kalle, maar als Kalle verzekert dat de Doornhaag niet in gevaar is, mogen ze hun namen krijgen. Kalle is trots op zijn naam, maar wil hem ook aan Splinter vertellen, zodat ze altijd met elkaar verbonden zullen zijn.

Maar Splinter slaapt maar half en denkt dat Kalle de Stroper is en dat Kalle’s naam dus de zijne is. Als hij een beetje is opgeknapt wil hij weer naar buiten en zijn naam waarmaken, maar daar raken ze betrokken bij een aanval van de Draslanders. Vanaf dat moment komen de ratten voor een grote uitdaging te staan en moet Kalle zien te redden wat er nog te redden valt… Hij moet rechtzetten wat zijn broer allemaal heeft veroorzaakt, maar gelukkig krijgt hij hulp van Veer en ziet zijn broer uiteindelijk in dat hij het goede pad moet kiezen.

DSCN1474

In het kinderboek Kalle van Tom Moorhouse leer je niet alleen meer over het leven van ratten, maar volg je ook de spannende verhaallijn over de vete tussen de verschillende rattenclans. Als lezer leef je mee met de aardige rat Kalle, die zijn eigenzinnige en avontuurlijke broer Splinter wil beschermen, maar steeds achter de feiten aan loopt. Uiteindelijk moet hij dapper zijn en komt hij zelfs op voor de ratten van de andere clan, de Draslanders, die het zwaar te verduren hebben met hun Akla. Kalle is hiermee een inspirerende rat die zich aan beloftes houdt en zich inzet voor een ander. En dan bloeit er ook nog een prachtige rattenliefde op…

Dit alles is natuurlijk fictie, want we weten niet hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat in het hoofd van een rat en of ratten verhalen hebben en welke dat dan zijn. Maar Moorhouse heeft zich duidelijk verdiept in wat we als mens wél weten over het leven van de rat en hij weet het verhaal dusdanig neer te zetten dat het heel geloofwaardig is. Bovendien passen de mooie illustraties van Sonja Evers perfect bij het verhaal; zo krijg je een realistischer beeld van de rat en zie je duidelijk dat hij of zij er aandoenlijk én afschrikwekkend uit kan zien. Als kinderen van dieren houden en eens iets anders willen lezen dan het doorsnee paarden- of hondenverhaal dan is dit boek een aanrader. Kalle is namelijk een mooie, interessante en unieke toevoeging aan het genre fictieve dierenboeken.

Tip: Er is ook een lesbrief over Kalle met ideeën om het boek te verkennen met leerlingen uit groep 6, 7 en 8. Het bevat een woordzoeker, een wie is wie? pagina, een plattegrond waarbij de details nog kunnen worden aangevuld, een quiz, een doolhofpuzzel, hulp bij het schrijven van je eigen spannende verhaal, boekentips en onderwerpen om in een groep te bespreken. Download de lesbrief hier.

DSCN1478

Titel: Kalle
Auteur: Tom Moorhouse
Uitgeverij: KNNV
ISBN: 9789050116114
Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: