Recensie: Een medaille voor Leroy – Michael Morpurgo

Een medaille voor LeroyEen medaille voor Leroy van Michael Morpurgo gaat over Michael, een jongen die zonder vader opgroeit in het Londen van de jaren 40. Zijn moeder is Française en zijn vader Roy is als Spitfire-piloot voor de RAF gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog.

Michael’s moeder vertelt maar heel zelden over Roy en dat vindt Michael heel erg jammer. Hij mist zijn vader niet echt, want hij heeft hem niet gekend, maar hij wil wel meer over hem te weten komen. Gelukkig heeft hij wel zijn vader’s zilveren medaille. De tantes van zijn vader – die ze tante Foei en tante Sneeuwklokje noemen – blijken echter nog meer medailles van Roy te bezitten. Michael vindt het nooit zo leuk om op bezoek te gaan bij de tantes, maar spelen met het vrolijke hondje Jasper doet hij wel graag. Deze keer gaan ze zoals altijd eerst lunchen met tante Martha en Mary en daarna met zijn vieren naar het strand. Ditmaal mag Michael van tante Martha de sneeuwklokjes in zee uitstrooien ter nagedachtenis aan zijn vader.

DSCN1105

Normaal gesproken zei tante Martha – oftewel tante Sneeuwklokje – niet zoveel, maar die middag vertelt ze Michael dat hij ontzettend veel op zijn vader lijkt en dat hij verder moet kijken dan het uiterlijk. ‘Pas wanneer je door het glas en de foto heen kijkt, ontdek je wie je papa echt was.’ Een paar maanden later overlijdt tante Martha. Ze was ernstig ziek, leek eerst nog te herstellen, maar overlijdt toch in haar slaap. Michael wil graag mee naar de begrafenis. Er zijn veel mensen bij aanwezig en Michael hoort daar voor het eerst dat tante Martha in het kerkkoor zat en voor Arsenal was. Tante Mary belooft Michael een pakketje op te sturen met cadeautjes voor hem van tante Martha.

Vijf jaar later is het pakket echter nog niet gearriveerd en is tante Mary – oftewel tante Foei – ook nog nooit op visite geweest in Londen. Bij elk bezoek aan haar lijkt ze verder achteruit te zijn gegaan en ze doet ook voortdurend verwarde uitspraken. Als ze in het ziekenhuis belandt na een val komt hond Jasper bij Michael en zijn moeder wonen. Ook komt dan eindelijk het langverwachte pakketje met het portret van zijn vader. Door Jasper’s enthousiasme laat Michael het portret echter vallen en breekt het glas. Achter de foto blijkt een notitieboekje te zitten van tante Martha. Hierin heeft ze voor Michael haar levensverhaal opgeschreven dat ze nooit eerder met iemand deelde, behalve haar zus.

DSCN1392

De tweeling Mary en Martha groeide op in Schotland en ze hadden een zeer strenge vader, die dominee was. Ze hadden wel een fijne jeugd vanwege hun goede band en het fijne buitenleven. Martha’s droom was – in tegenstelling tot die van Mary – om het dorp zo snel mogelijk te verlaten en te gaan reizen. Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, vertrok ze als verpleegster naar het front. Het was een zware tijd, maar haar correspondentie met haar zus Mary hielp haar erdoorheen. Tot ze op een dag Leroy Hamilton ontmoet, een knappe, donkere soldaat die van voetbal en zingen hield. Hij mocht zelfs bij Arsenal gaan voetballen, maar opeens brak de oorlog uit en had zijn land hem nodig.

Leroy’s mannen hadden in de loopgraven het gezelschap van een bijzondere hond, Jasper, die hen hielp in de strijd. Leroy had veel van zijn kameraden gered in de bloedige strijd aan het front. Hij leek het geluk aan zijn zijde te hebben en ontsnapte meerdere malen aan de dood. Tot hij op een dag dodelijk wordt getroffen. Martha wordt vervolgens ziek en blijkt in verwachting te zijn… en jaren later zal deze baby zijn vader achterna gaan in de Tweede Wereldoorlog. Michael’s achtergrond wordt door de vondst van het notitieboekje langzaamaan duidelijk voor de lezer en uiteindelijk reist Michael af naar België om Leroy te herdenken…

DSCN1109

Een medaille voor Leroy bevat bijzondere en heftige oorlogsverhalen die zijn gebaseerd op enkele feiten uit het verleden. Kinderen zullen leren over de geschiedenis en over de invloed van gebeurtenissen op de toekomst. Dingen uit het verleden ‘maken deel uit van wie we zijn’ zegt Michael Morpugo dan ook in het nawoord van zijn boek. De grootste kracht van dit aangrijpende boek is dat deze talentvolle schrijver zich heel goed weet in te leven in de denkwijze van een kind; hij beschrijft geloofwaardig hoe een jongen omgaat met het missen van een vader en hoe hij de zoektocht naar zijn achtergrond beleeft. De prachtige tekeningen van Michael Foreman versterken dit gevoel.

Het is interessant om het eerste deel vanuit Michael’s perspectief te lezen en samen met hem naar de wereld om hem heen te kijken. Hij ziet de foto van zijn vader en vraagt zich af wat er achter het portret schuilt. Later blijkt er letterlijk een heel verhaal achter te zitten dat hem terugbrengt naar de loopgraven van België in de Eerste Wereldoorlog. Zo denk je alleen meer te weten te willen komen over je vader, maar blijkt er een hele geschiedenis aan vooraf te zijn gegaan waar je ook geen weet van had. Het boek is een puzzel die langzaamaan wordt opgelost en door cryptische omschrijvingen in het eerste deel, vermoedt je als lezer al het één en ander. Maar voor de doelgroep blijft het boek spannend en interessant tot de ontknoping. Een mooie toevoeging is het nawoord waarin een stukje echte geschiedenis wordt uitgelegd dat het verhaal alleen maar versterkt.

DSCN1099

Titel: Een medaille voor Leroy
Auteur: Michael Morpurgo
Uitgeverij: Aerial Media Company
ISBN: 9789402601619
Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: