Recensie: Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums – Christopher Edge

Stein Knap en het mysterie van de parallelle universumsStein Knap en het mysterie van de parallelle universums is een jeugdboek van de Engelse schrijver Christopher Edge voor kinderen vanaf 10 jaar over hoe je met een rottende banaan naar een andere wereld kunt reizen.

Op de eerste bladzijde van het boek maak je kennis met Stein Knap, die twee weken daarvoor zijn moeder heeft verloren. Ze was wetenschapper en werkte ondergronds in de mijn van Clackthorpe waar ze bezig was met haar collega’s om de geheimen van het universum te ontrafelen. Toen Albert Stephen Knap werd geboren – hij werd vernoemd naar de beroemde wetenschappers Albert Einstein en Stephen Hawking – verhuisde het gezin naar Zwitserland, waar Stein’s ouders allebei voor CERN gingen werken.

DSCN1436

Toen Stein’s vader op een dag in een interview voor de televisie moest verklaren dat de LHC-deeltjesversneller van CERN niet gevaarlijk is voor mensen, werd zijn televisietalent ontdekt en werd hij gevraagd om televisieprogramma’s over natuurkundige verschijnselen te gaan presenteren. Nu reist Stein’s vader dan ook de hele wereld over om nieuwe thema’s aan te kunnen snijden in zijn tv-show. Stein wordt goed opgevangen door opa Joe, maar hij mist zijn reizende vader en overleden moeder. Daarom verdiept hij zich in het werk van zijn ouders en probeert hij om met behulp van kwantummechanica naar een parallel universum te reizen waarin zijn moeder nog leeft.

Door het lezen van één van de boeken van zijn vader leert Stein over de Kwantumbanaantheorie. Wat als Stein net als Schrödingers kat in een doos met een laptop, een USB-geigerteller en een banaan (die radioactief is) zou kruipen? Hij test het experiment eerst uit op Dylan, de kat van de buurvrouw. Als Dylan even later spoorloos is verdwenen gaat Stein zelf het experiment aan: hij kruipt ook in de doos. Eerst belandt hij in een parallel universum waar hij kennismaakt met Nare Stein, de nare versie van hemzelf. In deze wereld vindt een spannend avontuur plaats in een museum… Daarna ontmoet hij Steintje, de slimme, vrouwelijke versie van hemzelf, die hem helpt bij het zoeken naar zijn moeder en een bijzondere dans. Zal hij uiteindelijk zijn moeder in een parallel universum kunnen vinden?

DSCN1437

Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums is een mooi, ontroerend en bijzonder kinderboek over rouwverwerking en kwantummechanica. Het laat zien hoe een kind op zijn eigen manier probeert om te gaan met het verlies van zijn of haar moeder en erachter komt dat jij en je omgeving je niet altijd in hetzelfde stadium van het rouwverwerkingsproces bevinden. Stein’s vader werkt bijvoorbeeld maar aan één stuk door en zit duidelijk nog in de ontkenningsfase. Door zijn reis komt Stein erachter dat zijn vader en hij weer dichter naar elkaar toe kunnen komen. Stein is in feite niet alleen op zoek naar zijn moeder, maar wil ook zijn vader terug zodat ze samen het verlies kunnen verwerken.

Christophe Edge weet een heftig thema als verlies op een bijzondere manier te combineren met natuurkunde. Het wordt in het boek op een duidelijke manier uitgelegd, zodat iedereen het kan begrijpen. Hierbij gaan er ook complimenten uit naar vertaalster Nan Lenders, want een boek met zoveel natuurkundige termen naar het Nederlands vertalen kan niet makkelijk zijn en toch heeft ze dat heel knap gedaan. Voor kinderen zou dit boek dus een mooie ingang kunnen zijn naar de natuurkundige wereld. Ze leren over radioactieve bananen, parallelle universums en hoe leuk het is om proefjes en experimenten te doen, net zoals Stein en zijn klas. In de wetenschap valt nog veel te ontdekken en Stein Knap is een voorbeeld voor kinderen op dit gebied. Tegelijkertijd schuwt de schrijver geen emoties en laat het boek je zien dat iedereen op zijn eigen manier mag rouwen.

DSCN1438

Titel: Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums
Auteur: Christopher Edge
Uitgeverij: Meis & Maas
ISBN: 9789030502760
Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: