Recensie: Fred wil ook naar school – Pépé Smit

Fred wil ook naar schoolHet is Pépé Smit weer gelukt om een hilarisch prentenboek te maken over Fred het hert. Ditmaal wil Fred graag naar school en natuurlijk draait ook dit gegeven weer uit op een groots avontuur!

In Fred wil ook naar school wordt Fred op de eerste bladzijde wakker onder zijn lievelingsboom. Hij gaat vervolgens naar zijn ontbijtboom om een lekker sappig blaadje te eten, maar hoort iets geks uit de bosjes komen. ‘Snik snotter snuf…’ Hij gluurt in de bosjes en denkt een kabouter te zien. ‘Kabouter? Kabouters bestaan helemaal niet! Ik ben een meisje!’ Fred vindt het best en ziet dat er water uit het hoofd van het meisje komt. Dit vind hij wel grappig… Het meisje zegt dat ze huilt omdat ze verdwaald is. Maar Fred snapt er niks van… Wat is huilen en wat is verdwaald?

DSCN1155

Het meisje vindt het maar vreemd dat Fred zo weinig weet. ‘Heb je niks geleerd op school?’ Maar ook van school heeft Fred het hert nog nooit gehoord. Het meisje legt uit dat ze op schoolreisje is, met de bus naar het bos. Maar ze is de juf en de andere kinderen kwijt geraakt en ziet de bus ook nergens staan. Het meisje begint daarop weer keihard te huilen en Fred kan er niet meer tegen. ‘Aaah!’ Fred zal het meisje wel eventjes naar de bus terug brengen. Het meisje is verbaasd: Fred weet toch iets! Jazeker, Fred weet alles over bosdingen en dat is voor Fred genoeg.

Maar volgens het meisje leer je op school ‘Alles van Alles’. Opeens wijst Fred naar een gele bus met het woord school erop. En ja hoor, daar staat ook de juf en een rij met kinderen. Ze gaan net instappen, dus het meisje is nog net op tijd. Ze wil naar de bus rennen, maar Fred houdt haar tegen. Hij wil OOK Alles van Alles weten. Het meisje heeft een idee: Fred verkleedt zich met haar jas en laarzen. De juf heeft ondertussen niets door…

DSCN1157

In de bus kijken de andere kinderen natuurlijk wel verwonderd naar die vreemde Fred die plotseling is verschenen. ‘Ssst!’ zegt het meisje en iedereen houdt z’n mond. Na de busreis gaan ze met z’n allen in een lange rij de school tegemoet. Er is een plekje vrij in de klas voor Fred, omdat Bertje ziek is. De juf denkt dat Fred Bertje is. Het is vervolgens tijd voor Freds allereerste les: rekenen! Bertje krijgt meteen al de eerste vraag voor z’n kiezen. Die vindt hij erg lastig. Hoeveel is één en één bij elkaar? Lekker veel, denkt Fred.

Maar nee, één en één blijkt twee te zijn. ‘Is dat Alles?’ vraagt Fred. De juf antwoordt positief. ‘Dus dat is Alles van Alles?’ Nou, dan weet Fred alweer genoeg. Hij weet wat hij moet weten en dat al na één les op school. Hij trekt zijn jas en laarzen uit en de juf schrikt zich dood. ‘Een wild beest!’ gilt ze. Alle kinderen lachen om Fred en de juf. ‘Hihahoe!’ Fred rent hard terug naar zijn vertrouwde bos. Ondertussen herhaalt hij wat hij heeft geleerd: 1 + 1 = 2. Wat zou Fred met zijn opgedane kennis gaan doen? Uil is niet geïnteresseerd in de verhalen van Fred het hert, maar Konijn gelukkig wel… Samen gaan ze aan de slag met de appels. Het wordt een lekker eetfestijn!

DSCN1158

Fred het hert is een dier dat ieder kind meteen in het hart zal sluiten. Het brede prentenboek bevat grote illustraties en Freds gelaatsuitdrukkingen zijn dan ook goed te zien. Het hert ziet er niet alleen guitig uit, hij is ook heel avontuurlijk en eigenwijs, waardoor er de grappigste situaties ontstaan. Vooral de illustratie waarin de juf ontploft van angst ziet er fantastisch uit. Lezers zullen bij het zien van deze illustratie hard met de schoolkinderen mee lachen. (En wat lijkt het kapsel van de juf verdacht veel op een drol, nietwaar?!)

Fred wil ook naar school bevat een herkenbaar thema: ieder kind zal op een dag naar school moeten. Fred laat alvast zien hoe dit zal gaan. De kinderen zitten twee aan twee in het lokaal en de juf zit vooraan en stelt de kinderen vragen. Freds gekke kijk op de dingen doet denken aan Pippi Langkous, die ook niet zoveel zin in school had en lekker eigenwijs het klaslokaal achter zich liet om ‘leukere dingen’ te gaan ondernemen. Maar Fred laat vervolgens juist zien dat dieren in de natuur thuishoren en niet in een klaslokaal. Zij hebben hun ‘bosdingen’ waar mensen weer niets van weten. Hij gaat dus lekker met zijn vriend Konijn een eetfeestje bouwen, want hij weet ‘Alles van Alles’ al!

DSCN1160

Titel: Fred wil ook naar school
Auteur: Pépé Smit
Uitgeverij: De Harmonie
ISBN: 9789463360098
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: