Recensie: Achtste-groepers huilen niet – Jacques Vriens

Achtste-groepers huilen nietAchtste-groepers huilen niet is een klassieker van de succesvolle Nederlandse schrijver Jacques Vriens. Het verhaal is gebaseerd op een gebeurtenis uit het leven van Jacques Vriens gedurende de periode dat hij nog schoolmeester was. Het boek is onlangs opnieuw uitgebracht voor de actie Geef Mij Maar Een Boek en voor slechts 2 euro verkrijgbaar in de boekhandel.

In Achtste-groepers huilen niet is juf Ina de lerares van groep 8 van een basisschool ergens in Nederland. De school zal binnenkort 25 jaar bestaan en daarom zal er een voetbaltoernooi worden gehouden. Veel kinderen in groep 8 voetballen altijd tijdens de pauze en dit leidt soms tot strijd tussen de jongens en de meisjes. Zo krijgt Akkie het vaak aan de stok met Joep en op een dag loopt dit zelfs uit tot een echt gevecht in het park! Gelukkig haalt Brammetje Juf Ina erbij, die de twee uit elkaar haalt.

Maar Akkie voelt zich al een tijdje niet goed en na het gevecht heeft ze hier opnieuw last van. Als ze met haar moeder naar de dokter gaat, blijkt er iets mis te zijn met haar bloed. Ze moet naar het ziekenhuis en belandt uiteindelijk op de afdeling oncologie. Hier krijgt ze verschrikkelijk nieuws te horen: Akkie heeft leukemie, een vorm van kanker. Ze zal in het ziekenhuis moeten blijven om een kuur te ondergaan. Maar Akkie geeft niet zomaar op, want ook vanuit het ziekenhuis bemoeit ze zich maar al te graag met alles wat er in groep 8 gebeurt.

Alle leerlingen maken een tekening en sturen deze op naar Akkie. Akkie stuurt vervolgens een echte ‘Akkie-brief’ terug waarin ze uitlegt hoe het er in het ziekenhuis aan toegaat met dokter Snor en de ‘rare pretpillen’. Juf Ina gaat met Elise en Nilgun op bezoek bij Akkie, die de opstelling van het meidenelftal voor het voetbaltoernooi al helemaal klaar heeft. De drie vriendinnen gaan samen giechelen als ze het hebben over jongens en huilen samen als ze het over Akkie’s ziekte hebben. Gelukkig mag Akkie na een tijdje naar huis en halve dagen naar school. Daar draagt ze een pet, omdat haar haren zijn uitgevallen door de medicatie. Daarop besluiten alle andere kinderen ook iets grappigs op hun hoofd dragen.

Al snel blijkt dat de eerste kuur niet aanslaat en Akkie moet opnieuw naar het ziekenhuis. Kan ze nog wel mee op schoolkamp? Het voetbaltoernooi gaat namelijk ook al aan haar neus voorbij. Maar gelukkig mag het als Akkies moeder ook mee gaat. Tijdens het schoolkamp geniet Akkie en hebben alle kinderen heel veel lol met elkaar. Eenmaal thuis komt het slechte nieuws: Akkie heeft uitzaaiingen in de hersenen, iets dat bijna nooit voorkomt bij leukemie. De artsen kunnen Akkie niet meer beter maken en er komen geen grappige ‘Akkie-brieven’ meer uit het ziekenhuis. Groep 8 moet afscheid nemen van hun Akkie en tijdens de afscheidsmusical aan het eind van het jaar zingen ze een heel bijzonder lied.

Het boek verscheen al in 1999, maar is nog steeds actueel. Er zijn nog steeds veel kinderen in Nederland die kanker krijgen, ook al is het nu wel beter te behandelen dan 20 jaar geleden. Maar het knappe aan Achtste-groepers huilen niet is dat Jacques Vriens een heftig thema aansnijdt en je tegelijkertijd mee laat leven met de typische basisschoolmomenten. De combinatie van humor en pijn weet Vriens op een unieke manier aan te gaan in dit jeugdboek en het wordt nooit ongeloofwaardig. Akkie mag dan een stoer en grappig meisje zijn, maar we voelen wel intens met haar mee als ze in het ziekenhuis ligt en de zware behandeling moet ondergaan. Ook de reacties van Akkie’s klasgenoten op het drama zijn overtuigend; Vriens weet realistische personages neer te zetten die we in het dagelijks leven allemaal tegenkomen.

Het is dan ook niet voor niets dat het boek in 2000 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury won en in 2012 werd verfilmd. Vriens zorgt voor een lach en een traan op je gezicht met dit prachtige, eerlijke en ontroerende jeugdboek vol humor.

Jacques Vriens
Foto: Kirsten van Romondt van Unieboek | Het Spectrum

Titel: Achtste-groepers huilen niet
Auteur: Jacques Vriens
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789082476538
Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: