Recensie: Projekt 1065 – Alan Gratz

Projekt 1065Projekt 1065 van Alan Gratz is een spionagethriller voor jongeren vanaf 12 jaar. Gratz is bekend geworden door zijn bestseller De jongen die tien concentratiekampen overleefde en heeft in Projekt 1065 wederom een geweldig plot neergezet.

‘Om Hitler te kunnen verslaan moest ik een echte nazi worden.’ Dit denkt de 13-jarige Michael O’Shaunessey, een Ierse jongen die samen met zijn ouders in Berlijn woont. Michael is de zoon van de Ierse ambassadeur en zijn moeder heeft een geheime missie: de Duitsers bespioneren. Al gauw wordt ook zoon Michael hierbij betrokken, al vragen zijn ouders zich wel af of dit wel goed zal gaan en zijn ze voortdurend bezorgd. Infiltreren. Vrienden maken. Saboteren. Dat is Michael’s opdracht. Hij moet bij de Hitlerjugend zien binnen te komen en zo informatie weten te ronselen dat de zogenaamd neutrale Ieren kunnen doorgeven aan de directe vijand van de Duitsers, de Britten.

Als kind werd Michael op school veel gepest; hij voelde zich buitengesloten en kon niet goed voor zichzelf opkomen. Maar langzamerhand ontpopt hij zich tot een goede vechter en weet daarmee de pesters van zich af te houden. In Berlijn is hij als Ierse jongen wederom een buitenbeentje tot hij Fritz leert kennen, een jongen die graag de vechttechnieken van Michael wil leren. Fritz wil namelijk bij de SRD, de Gestapo voor jongeren, maar voelt zich nog niet sterk genoeg om doorgelaten te worden. Michael heeft naast het vechten nog een veel groter talent: hij kan heel goed dingen onthouden. De jongen heeft dan ook een fotografisch geheugen en hiermee hoopt hij in het geheim beter te kunnen spioneren.secret-205646_640

Al snel moet hij zijn kracht inzetten; zijn beste vriend Fritz blijkt een vader te hebben die meehelpt aan het construeren van een straalvliegtuig en de ontwerpen liggen bij hem thuis. Het is een geheime missie van de Duitsers dat Projekt 1065 heet. Ondertussen heeft Michael ook een Engelse piloot weten te helpen ontsnappen aan de Duitsers en samen met zijn ouders halen ze hem op en verbergen ze hem op de Ierse ambassade. Zijn naam is Simon en samen met Michael gaat hij Engelse detectives lezen, boeken die zijn verboden door de Duitsers, maar die de vader van Michael heeft verstopt in zijn geheime boekenkast. Hier wordt ook Simon verborgen gehouden. Al snel zijn Simon en Michael de beste vrienden.

Het plan is om Simon samen met de gestolen ontwerpen van Projekt 1065 terug te laten keren naar Engeland. Maar als de jongens eenmaal zijn toegelaten tot de SRD blijkt Fritz een echte nazi te zijn geworden. Hij is meedogenloos en zet alles in het werk om hogerop te komen. Al snel blijkt Fritz bij een geheim groepje te zitten. Michael mag er echter niet bij en hij vermoedt dat de Duitsers iets groots van plan zijn. Michael zal alles moeten opofferen om de Duitsers dwars te zitten, zelfs de mensen van wie hij houdt. Zal hij een goede spion zijn en een aanslag weten te voorkomen? En zal hij de geheime documenten van Projekt 1065 naar Londen weten te krijgen?

Projekt 1065 is een spannend boek over de Tweede Wereldoorlog met een unieke invalshoek. Het hoofdpersonage woont midden in het hart van Hitler’s derde rijk en is niet Duits, maar juist een Ierse spion. Michael moet heldhaftig zijn, ook al zit zijn hoogtevrees hem vaak in de weg, en sinds de Kristalnacht wil hij strijden tegen het moordende geweld van de Duitsers. De hoofdstukken zijn kort, maar dit zullen veel jongeren wellicht juist als prettig ervaren. Alan Gratz weet het verhaal namelijk zo op te schrijven dat elk hoofdstuk eindigt met een kleine cliffhanger, waardoor je meteen verder wilt lezen. En door middel van deze kleine momenten wordt er toegewerkt naar één grote cliffhanger aan het eind van het boek.

Michael is bovendien een personage waar je meteen een band mee hebt; hij is een held, maar kent ook zijn zwakheden, en probeert het goede te doen in een heftige tijd. Je gaat je afvragen wat jij zou doen als je in de schoenen van Michael zou hebben gestaan. Daarnaast is de vriendschap tussen Fritz en Michael ook interessant; eerst lijkt Fritz een aardige jongen te zijn, maar door de indoctrinatie van de Duitsers verandert hij in een monster. Hiermee laat Alan Gratz zien dat veel kinderen werden gedwongen om te vechten voor de nazi’s en vaak zelf niet doorhadden hoe de vork daadwerkelijk in de steel zat door alle propaganda van de Duitsers. Fritz en Michael moesten zelfs al het afweergeschut bedienen, terwijl ze nog maar kinderen waren. Gratz belicht hiermee een afgrijselijk deel van de oorlog en laat zien dat onschuldigen werden omgetoverd tot moordenaars. Michael en Fritz zouden waarschijnlijk in een ‘vreedzame wereld’ gewoon vrienden zijn gebleven. Het adembenemende spionageverhaal Projekt 1065 van Alan Gratz laat echter zien dat oorlog alles kan veranderen.

hiding-1209131_1280

Titel: Projekt 1065
Auteur: Alan Gratz
Uitgeverij: Kluitman
ISBN: 9789020654547
Voor jongeren vanaf 12 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: