Recensie: De Bernadette Watts collectie

De Bernadette Watts collectieDe Bernadette Watts collectie is een prachtig werk vol met sprookjes en verhalen van Hans Christian Andersen, de Gebroeders Grimm, Aesopus en vele anderen. Bernadette Watts laat daarbij met haar zachte, paginagrote tekeningen haar grote tekentalent zien.

Bij het openslaan van de eerste bladzijdes neemt Watts je mee het sprookjesbos in, waar je Roodkapje ziet, Hans en Grietje, maar natuurlijk ook prinsessen, ridders en kastelen. Eric Carle schrijft in het voorwoord dat de illustratrice goed is in het ‘kiezen van het juiste kleurenpalet bij haar verhalen’ en dat elke illustratie er ‘bijna als een toneelvoorstelling’ uitziet. Dit blijkt gelukkig allemaal te kloppen. Vervolgens staat er een lange lijst met verhalen die allemaal de revue passeren in het boek. Van Assepoester tot Het kerstverhaal en van Het lelijke jonge eendje tot Jona en de grote walvis, ze staan er allemaal in.

DSCN1113

Bij het eerste verhaal over Roodkapje creëerde Bernadette Watts een idyllische wereld vol prachtige bloemen dat je doet denken aan het werk van Vincent van Gogh. Maar zodra de wolf in beeld is, worden de kleuren donkerder en voel je aan dat de sfeer grimmiger wordt. Bij Assepoester is dit juist omgekeerd; zij zit bij een donkere open haard en is hard aan het werk, maar haar verkregen muiltje is juist van goud en bezorgt haar uiteindelijk een prettige toekomst. Het is het lichtje in het donker waar ze naar op zoek was.

Tijdens het lezen van De wolf en de zeven geitjes voel je meteen sympathie voor de vrolijke, grappige geitjes die door de kamer springen en niet voor de enge, zwarte wolf met zijn boze blik en grote tanden. Ook in De drie biggetjes zit zo’n boze wolf die huisjes omver blaast. Uiteindelijk kunnen deze viervoeters niet op tegen de gezelligheid van de geiten en biggen. De sfeervolle illustratie van het huisje van de drie biggen en hun moeder van binnenuit is een absoluut meesterwerk; het geeft de huiselijke plattelandssfeer perfect weer.

DSCN1111

Bij De Bremer Stadsmuzikanten maakte Bernadette Watts guitige illustraties van het bonte gezelschap dieren die een stel rovers weet te overmeesteren. Hans en Grietje leven in een onschuldige, blauwe wereld tot ze kennismaken met een boze heks in een snoephuisje. Dan worden de kleuren plots feller. Gelukkig weten de kinderen de rode, oranje en gele kleuren snel de rug toe te keren. De natuurschilderingen in het boek weet Watts zo neer te zetten dat je de wind ziet waaien en de vogels ziet vliegen. De expressiviteit spat ervan af en elke plaat zit vol details om te ontdekken.

In het achterste gedeelte van het boek staan de wat minder bekende sprookjes en verhalen.DSCN1115 Een voorbeeld hiervan is De sterrendaalders, een verhaal over ‘een klein weesmeisje dat Mathilda heette’. Zij laat zien dat wie goed doet, goed ontmoet en Watts illustreert dit met een prachtige tekening vol sterren rond het weesmeisje. De stadsmuis en de veldmuis bevat ook al zulke fantastische tekeningen; de muizen lijken levensecht en hebben hun eigen huisjes vol gezelligheid. Ook bijzonder is dat een verhaal als Varenka, een Russische legende, weer compleet andere illustraties bevat. Deze zijn namelijk veel grover en hoekiger en minder gedetailleerd, maar passen daarom veel beter bij dit Russische verhaal.

Een olifant met haar laat je een prachtige horizon zien en met haar penseelstreken heeft Watts een schattig olifantje neergezet waar je meteen van gaat houden. De twee fabels van Aesopus bevatten zwart-witte illustraties en steken zodoende boven het maaiveld uit. Bernadette bewijst hiermee dat ze ook zonder kleur expressie weet te creëren. Helemaal achterin het boek staan de winterse verhalen en ook Het kerstverhaal mocht niet ontbreken. Vooral de grote prent met het tafereel in de stal in Betlehem is adembenemend mooi. Het is prachtig om alle dieren op de pagina te ontdekken die allemaal naar Jezus zijn gekomen.

DSCN1117

De verhalen van onder meer Hans Christian Andersen, de Gebroeders Grimm en Aesopus blijven mooi om te lezen en in dit boek zijn ze op een unieke manier weergegeven. Voor kinderen valt er veel te ontdekken tijdens het lezen door het werk van Bernadette Watts, die tijdens het lezen blijft verbazen met haar interpretatie van de beroemde werelden vol fantasie. Ook haar eigen verhalen, zoals Het allerkleinste sneeuwvlokje en De kerstvogel zijn aandoenlijk en mooi geschetst met niet alleen illustraties, maar ook woorden. Al met al is De Bernadette Watts collectie een aanrader voor wie nog op zoek is naar een prachtig sprookjesboek of wie gewoonweg houdt van bijzondere illustraties en verhalen.

Titel: De Bernadette Watts collectie
Auteur: H.C. Andersen, Gebroeders Grimm, Aesopus e.a.
Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 9789051164589
Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: