Recensie: Net als Anne… (Gouden Boekje) – Uggbert

Net als AnneUitgeverij Rubinstein heeft onlangs wel een heel bijzonder Gouden Boekje uitgebracht: Net als Anne… Hierin wordt belicht wat Anne Frank heeft nagelaten aan onze wereld. Zelf leefde ze in een zeer donkere periode, maar ze liet wel haar geweldige dagboek na, waarmee ze velen inspireerde.

Het boek is alfabetisch opgesteld; het begint bij de A van Anne en eindigt bij de Z van Zaid. ‘Net als Anne… sta ik graag bij het raam en wens met een lach de mensen op straat een vrolijke dag.’ Achterin het boekje staan de namen van alle kinderen die voor elke letter staan. Hierbij kun je lezen waar in de wereld ze vandaan komen, wat ze hebben gelezen in het dagboek van Anne en wat hun drijfveer is. Anne had allerlei ideeën en dromen, maar kreeg nooit de kans om deze waar te maken. De teksten in het boek zijn daarop geïnspireerd.

DSCN1088

Net als Anne… is geschreven door Uggbert en geïllustreerd door Ingrid Robers. Naast de Nederlandse versie, vertaald door Koos Meinderts is er ook een Engels prentenboek verschenen met de titel Just like Anne… Uggbert en Ingrid raakten gefascineerd door Anne Frank doordat ze ‘al jaren langs de gigantische rij voor het Anne Frank Huis langsfietsten’ en wilden iets doen met haar ‘hoopvolle teksten’. Daarom maakten ze dit Gouden Boekje vol ‘liefde, vreugde en vrijheid’. Zo blijft Anne kinderen op een positieve manier inspireren.

Schrijf je mooiste dromen op in je schrift, net zoals BahAmin. Of doe net als Caterina en dans in je verhaal met een bloem. De drijfveer van deze twee kinderen is schrijven; net als Anne houden zij ervan om te fantaseren en te dromen. Hardik wil overal en altijd vrolijk en vrij kunnen zijn en Itumeleng doet graag waar hij zelf zin in heeft, zoals dansen op straat. Hun drijfveer is vrijheid, datgene wat Anne Frank is ontnomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

DSCN1090

Palomo is nergens bang voor en lacht veel. Qari is zelfs de winnaar van de wedstrijd ‘Wie is er het blijst?’ Anne’s lach leeft door in deze kinderen; zij inspireert ze om positief in het leven te staan. Zo is Raziya heel gelukkig als ze een ijsje eet en volgens Sorin is geluk ‘een taart waar je heerlijk van snoept’. Wanda verlangt naar een veilige wereld, net zoals Anne dat deed. En ook al zijn we allemaal verschillend, Yafit zegt ‘kom er maar bij’ want ‘er is ruimte genoeg’.

Net als Anne… is een boekje vol positieve rijmpjes waarbij verschillende kinderen uit de hele wereld centraal staan. De illustraties van Ingrid Robers zijn kleurrijk en gedetailleerd en laten de vrolijke kanten van de wereld zien, de dingen waar Anne van droomde in haar dagboek. Het is helaas ook triest dat we nog steeds moeten concluderen dat Anne’s dromen nog niet zijn uitgekomen voor alle kinderen. Er is nog altijd geen wereldvrede en vandaar dat er nog veel onveilige gebieden zijn voor kinderen. Ook zijn er nog steeds tekorten aan voedsel en medische hulp. Desondanks biedt dit boekje wel troost en hoop; we moeten vooral blijven dromen en inspireren zoals Anne dat deed tot het bittere einde. Anne Frank weet nog steeds kinderen op een positieve manier te raken en dat is bijzonder mooi.

DSCN1086

Titel: Net als Anne…
Serie: Gouden Boekjes
Auteur: Uggbert
Uitgeverij: Rubinstein
ISBN: 9789047622055
Voor kinderen vanaf 6 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: