Recensie: Dikkie Dik Winterbibbers – Jet Boeke

Dikkie Dik WinterbibbersDikkie Dik blijft onverminderd populair bij peuters en de oranje kater van Jet Boeke is dan ook alweer 25 jaar lang een kinderboekenheld! In de reeks prentenboeken over de verschillende seizoenen is nu het laatste deel verschenen: Winterbibbers.

In dit grote prentenboek staan vier nieuwe winterse verhalen over Dikkie Dik met natuurlijk de thema’s sneeuw en de gezellige feestdagen. Zoals altijd is er weer veel aandacht besteed aan de vormgeving; je slaat het boek open en ziet allemaal kleine tekeningen van Dikkie Dik. Vervolgens vult elke prent een hele pagina en deze bevat vier zinnetjes over de tekening. Deze staan telkens onder de prent, zodat je onder het voorlezen dingen kunt aanwijzen op de tekening. Door het brede formaat van het boek kunnen kinderen alles goed bekijken.

DSCN1068

Het eerste verhaal heet ‘Sleetje rijden’ en speelt zich buiten in de sneeuw af. Dikkie Dik trekt een slee achter zich aan en Beer zit erop. Maar Beer valt er al snel af… en Beer kan de slee al helemaal niet trekken! Gelukkig is daar Poes Muis. Die duwt de slee met Dikkie Dik erop vooruit. Maar opeens realiseert de oranje kater zich dat Beer weg is. Waar is hij opeens gebleven? Het volgende verhaal heet ‘Wollen sjaal’. Hierin is Dikkie Dik zich binnen aan het vervelen, omdat het buiten nat en koud is. Hij krabt met zijn nagels aan de sjaal…

De sjaal valt van de kapstok. Vervolgens gaat Dikkie Dik spelen met de sjaal. Maar als hij ermee de trap op rent, gaat het mis. ‘De sjaal zakt voor zijn ogen en draait rond zijn poten.’ Dikkie Dik komt helemaal vast te zitten in de sjaal en rolt van de trap af. Vlekje komt op de grote wollen bal onderaan de trap af. Dikkie Dik miauwt… Het derde verhaal heet ‘Warme wintermuts’. Je ziet Dikkie Dik op de prent door het raam naar buiten kijken. Daar staat ‘een meneer met een rode muts’. Ach nee, het is een sneeuwpop!

DSCN1071

Dikkie Dik besluit om naar buiten te gaan, maar het blijkt wel erg koud te zijn. Hij heeft last van ijskoude oren, dus trekt hij de muts van de sneeuwpop af en zet hem zelf op. De muts is veel te groot voor Dikkie Dik, dus dat ziet er erg grappig uit! De oranje kater ziet helemaal niets meer, maar hij heeft het nu ten minste wel warm. Gelukkig heeft Dikkie Dik door dat hij de muts iets verder naar achteren moet trekken. Dikkie Dik kan nu lekker buiten in de sneeuw spelen. Maar als zijn poten koud worden, gaat hij naar binnen.

Het begint weer te sneeuwen buiten en de sneeuwpop kijkt heel erg zielig. Binnen is het lekker warm en dus heeft Dikkie Dik zijn muts niet meer nodig. Weet hij de sneeuwpop weer te laten lachen? Het laatste verhaal heeft als titel ‘Vuurwerk’ en begint met een prent vol vogeltjes. Deze vogeltjes zitten in een vogelhuisje en eten brood en zaadjes. Dikkie Dik kruipt in het vogelhuisje om te kijken of er ook kattenbrokjes liggen, maar nee, dit is niet het geval. Dikkie Dik vindt het wel een heel leuk huisje en valt erin in slaap. Als het donker is wordt Dikkie Dik plotseling wakker van een harde knal. Wat is dat?

DSCN1072

Dikkie Dik Winterbibbers is een heerlijk boek om voor te lezen als het buiten koud is en binnen lekker warm. Je kunt er je kindje allerlei winterse begrippen mee leren, zoals sleetje rijden, een sneeuwpop maken en nieuwjaar vieren. Bovendien zijn de verhalen ook weer erg grappig! Jet Boeke verpakt in elk Dikkie Dik-verhaal veel humor en dat is ook in dit prentenboek niet anders. Naast Dikkie Dik komen er nog meer personages voorbij, zoals Beer, Poes Muis en enkele vogeltjes, die Dikkie Dik helpen of op ideeën brengen.

Op de achtergrond worden nog veel meer onderwerpen aangestipt; zo zie je de kerstboom in de kamer staan en is de muts van de sneeuwpop een kerstmuts. Ook zien kinderen dat het sneeuwt en dat al dat wit uit de lucht komt vallen. In de winter kleden we ons ook anders, omdat het een stuk kouder is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we een sjaal om doen en een muts opzetten. Dit kan ook aan de hand van dit boek worden geleerd.

Door de expressieve tekeningen van Jet Boeke zullen kinderen goed mee kunnen leven met elk avontuur van de oranje kater en doordat er niet veel tekst bij de prenten staat, kunnen kinderen hun aandacht er goed bij horen én kan er zelf vrolijk verder gefantaseerd worden. Kortom, een boeiend en grappig boek!

DSCN1073

Titel: Dikkie Dik Winterbibbers
Auteur: Jet Boeke
Uitgeverij: Gottmer
ISBN: 9789025766344
Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: