Recensie: Armstrong – Torben Kuhlmann

ArmstrongArmstrong is het prachtige nieuwe prentenboek van Torben Kuhlmann, de illustrator van Lindbergh en Mollenstad. In het boek wordt door middel van fenomenale prenten de avontuurlijke reis van een kleine, slimme muis naar de maan weergegeven.

Het verhaal begint met een muis die vanaf een zolderkamer door een telescoop naar de maan kijkt. We zijn in Amerika en het is 1954. ‘Ongelooflijk,’ mompelt de kleine muis. De kleine muis schrijft alles op wat hij ziet. Uiteindelijk vertelt hij alles aan zijn vrienden, maar ze luisteren niet.

Ze geloven niet dat de maan van steen is, nee, ze denken dat het een grote kaas is! Maar de muis ontvangt een briefje van iemand die hem wél gelooft. Hij gaat meteen op reis en komt uit bij een oude, grijze muis in een museum. Deze vertelt hem dat er vroeger vliegende muizen waren. De kleine muis weet het dan zeker: hij wordt de eerste muis op de maan!

DSCN0992

De muis heeft grootse plannen en gaat de weken erna naar de bibliotheek en de universiteit om alles te leren wat hij denkt te moeten weten. ‘Hij ontdekte dat de maan veel verder weg was dan hij dacht. Nog nooit had iemand zó hoog gevlogen. Hoger dan de wolken, hoger dan waar je kon ademen.’ Eerst ontwerpt de muis een ruimtepak. Vervolgens maakt hij een ruimtekatapult, waarmee hij zichzelf de lucht in wil schieten. Zijn testvlucht mislukt echter, maar gelukkig heeft hij aan een parachute gedacht. We zien de kleine muis vervolgens diep nadenken. Als hij vuurwerk ziet krijgt hij spontaan een geweldig idee: hij ontwerpt een raketschaats!

DSCN0994

Maar het zit de muis niet mee; zijn raketschaats gaat te vroeg af en veroorzaakt brand in de zolderkamer. Hij raakt hierdoor alles kwijt… Hij belt de oude muis op om raad te vragen. Die waarschuwt hem, want de mensen zijn hem op het spoor. Ze ‘hebben in de gaten dat je ergens mee bezig bent,’ zegt de oude muis. De kleine muis geeft niet op en gaat het nog één keer proberen. Net wanneer hij alles in gereedheid heeft gebracht, hoort hij gestommel. Het zijn de hoedenmannen! Het lukt de kleine muis om zijn lancering door te laten gaan. Zou hij de maan weten te bereiken? En hoe reageren de mensen op zijn daad?

Met het prentenboek Armstrong kun je jonge kinderen op een bijzondere manier kennis laten maken met de ruimtevaart. Maar ook voor oudere kinderen en zelfs volwassenen is het een adembenemend boek waar je uren van kunt genieten. En achterin het boek staat ook nog eens een korte geschiedenis van de ruimtevaart waar je kunt lezen over alle grote wetenschappers en ruimtevaarders die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van de eerste maanlanding. Je ziet hoeveel tijd Torben Kuhlmann in het vervaardigen van de prenten heeft gestoken; de prachtige details zorgen ervoor dat je elke keer weer iets nieuws ontdekt. Zijn belangstelling voor de geschiedenis van de luchtvaart en zijn enthousiasme voor sciencefiction en avonturenverhalen is dan ook overduidelijk.

DSCN0996

Veel van de bladzijden bevatten geen tekst en dat is ook niet nodig; de prenten spreken voor zich. Ook is het leuk om de lezers het verhaal te laten vertellen; ze kunnen omschrijven wat ze allemaal zien en dit kan heel leerzaam zijn. Het educatieve boek zal ze niet alleen veel bijbrengen, maar ook van de eerste tot de laatste bladzijde blijven boeien. Het avontuur is spannend en doordat de hoofdpersoon een lieve muis is, voel je meteen met hem mee. Bovendien is de muis een doorzetter en dit is inspirerend; ondanks de vele tegenslagen geeft hij niet op en weet hij de hoedenmannen toch te slim af te zijn.

Je kunt het je eigenlijk niet voorstellen dat dit pas het derde prentenboek van Torben Kuhlmann is. De getalenteerde illustrator uit Duitsland zal ons ongetwijfeld in de toekomst gaan verblijden met nog meer fantastisch werk.

DSCN0999

Titel: Armstrong
Auteur: Torben Kuhlmann
Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 9789051165630
Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: