Recensie: Onze kinderen zijn te koop! 21 Luikjes – Niels Terhalle

Cover Onze kinderenHeb je al gehoord over de Luikjes van Anne en Niels? Niels Terhalle schrijft poëzie en Anne Tjallingii illustreert prachtige prenten. Samen bundelden ze hun krachten en hebben ze unieke poëziekaarten vormgegeven. De eerste bundel met 21 Luikjes heet Onze kinderen zijn te koop!

De Luikjes bestaan uit drie gedeelten (een drieluik) met poëzie en illustraties. Dit drieluik vertelt een verhaal en het boek vol Luikjes is speciaal ontworpen om er gemakkelijk één uit te kunnen halen. Je kunt de Luikjes aan de muur hangen, neerzetten, opsturen, maar ook gewoon als bundel bewaren.

De Luikjes zijn daarnaast niet alleen maar leuk voor volwassenen; er zitten ook een aantal Luikjes in die ook geschikt zijn voor kinderen of juist gaan over kinderen. Het eerste Luikje gaat over mopperen en je ‘mopperstopknop’ niet kunnen vinden. ‘Ik pak een stift en klad op muren, ik heb mijn mopperkop op,’ is een zin uit dit gedicht. Kinderen mopperen vaak als ze hun zin niet krijgen, dus dit zal zeer herkenbaar zijn voor ouders en verzorgers.

DSCN0878

Ook hebben kinderen veel vragen. In het vierde Luikje staat het zinnetje ‘Ik heb nog zoveel vragen’ centraal. ‘Zit er soms een zaagje in mijn hoofd dat met mijn ogen dicht gaat zagen?’ Op de prent ernaast zie je de kracht van verbeelding; met je ogen dicht zie je meer en kun je eindeloos fantaseren. Ook de dood wordt hierbij aangestipt, want is opa echt niet meer in leven? Oma is in het vijfde Luikje aan het vliegen ‘in haar nieuwe leven’ en vliegt dan altijd ‘even bij mij terug’. Op de prent ernaast zit oma op een bloem en is ze aan het breien. Dit is een mooie manier om een geliefde te herdenken; oma is altijd in de buurt en ze ziet er gelukkig uit.

Het achtste Luikje gaat over hoe bijzonder schrijven en tekenen is; je creëert vanuit het niets iets en begint met ‘een stip op het blad’. Dit gedicht is een inspiratie voor kinderen, want het bejubelt het creatief bezig zijn. ‘De stip prikkelt de gedachte, pure liefde voor het brein.’ Kinderen hebben een grote fantasie en kunnen van een simpele stip iets bijzonders maken. ‘Een dinosaurus, een oma op een fiets, een verklede waterman.’ Je begint ergens aan en het kan nog van alles worden; een metafoor voor alles in het leven.

DSCN0882

De titel van de bundel Luikjes is een verwijzing naar het gelijknamige gedicht, oftewel het tiende Luikje. ‘Gooi allemaal uw luikjes open en dichter’ laat zien dat er achter elk luikje iets anders schuil gaat. In dit geval telkens een ander kind met een ander verhaal; ‘brave borsten, grijze muizen en kinderen die zeuren’.

Elk Luikje is een levendige vertelling. Zo ook het dertiende Luikje, waarin een jongetje huppelt als hij loopt alsof kleine beestjes hem aan het kietelen zijn. Het laatste Luikje gaat over eng dromen over een monster met ‘wrede en sluwe plannen’ en achteraf vertellen wat je hebt gezien, maar dat niet precies kunnen benoemen. Het zijn alledaagse scènes, maar wel op een bijzondere manier verteld en geïllustreerd, waardoor je er weer anders naar gaat kijken.DSCN0883

‘Ik heb vannacht een huh huh gezien
Hij had donkergroene met gele ogen,
bloederige tanden,
behaarde neuzen,
staarden mij aan zonder mededogen.’

DSCN0884

Maar het is een geruststellend gedicht, want het loopt goed af. Met ‘net toen hij zijn hap wilde nemen, deed ik mijn ogen open,’ eindigt het Luikje. Elk Luikje zorgt voor ‘een nieuw venstertje op de wereld,’ zoals Anne en Niels dat zo mooi weten te verwoorden. Zij nemen ons mee in de gedachtewereld van mensen en hun verdriet, hun zoektocht naar het onbekende, hun liefde. En hierbij horen ook kinderlevens, want dat zijn al kleine mensjes met emoties met ieder een eigen luikje dat ‘open kan, en dichter’.

Een origineel en uniek cadeau, dat zijn de Luikjes van Niels Terhalle en Anne Tjallingii. De 21 Luikjes vormen een bundel waarin een ieder veel zal herkennen, van zichzelf of van een ander. Het is dus ook leuk om een kaartje weg te sturen als deze je aan iemand doet denken of om iemand te inspireren. De website van de Luikjes bevat informatie over Niels en Anne en een uitleg over hoe de Luikjes werken en hoe je ze het beste kunt vouwen en versturen.

Titel: Onze kinderen zijn te koop! 21 Luikjes
Serie: Luikjes
Auteur: Niels Terhalle
Uitgeverij: De Muze
ISBN: 9789492165084
Voor kinderen vanaf 9 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: