Recensie: Oorlog en Vriendschap – Dolf Verroen (Kinderboekenweekgeschenk 2016)

Oorlog en VriendschapJe zit op de basisschool en plotseling wordt het oorlog. Hoe ga je hiermee om en wat krijg je allemaal voor je kiezen? Dolf Verroen schetst in het Kinderboekenweekgeschenk 2016 Oorlog en Vriendschap een beeld van een jongen in de Tweede Wereldoorlog. Opa vertelt…

Joop is elf jaar als de oorlog uitbreekt. Opeens dragen de Joodse kinderen een gele ster op hun jas en moeten ze van school. ‘Het is een bevel van de Duitsers,’ legt de meester uit. Er ontstaat discussie over in de klas. Kinderen zijn het eens of oneens met elkaar, maar de meester blijft neutraal. Hij draait zich om en schrijft iets op het bord.

Ben je voor de Duitsers en tegen het verzet, dan wordt je een landverrader genoemd. Sommigen dragen een NSB-speldje, zoals meneer Fagel, en noemen Joden minderwaardig. Joop wordt een beetje gepest vanwege zijn bril en voelt zich een buitenstaander, net als Kees. Daarom werden ze ooit vrienden. ‘Kees was blij met mij. Ik met hem.’

DSCN0876

Op een dag hoeven de kinderen niet meer naar school, want daar komen Duitsers in. Irma, een Joods klasgenootje waar Joop een oogje op heeft, woont bij zijn oma in de straat en mocht überhaupt al niet meer naar zijn school. De Duitsers doen ondertussen overal invallen, op zoek naar geschikte mankrachten voor hun oorlog. Alle rijwielen worden ook in beslag genomen, maar de rijwielhandel van de familie van Kees mag gewoon blijven.

Joop’s ouders besluiten om het verzet te helpen en ze nemen onderduiker Pollie in huis, een aardige en hulpvaardige jongen. Dan beginnen de razzia’s: Joodse families worden uit hun huis gehaald en meegenomen door de Duitsers. Hun huizen worden overgenomen door NSB’ers. Ook is er vaak luchtalarm zodat je moet schuilen, bijvoorbeeld in een schuilkelder. Verder luistert ook Joop’s familie stiekem naar de radio.

DSCN0871

Kees wil naar de handelsschool, maar de ouders van Joop willen niet dat hij Kees achterna gaat. Joop moet eerst een herhalingsklas doen, de zevende klas, en kan dan door naar het gymnasium. Toch sluiten de jongens een pact: ze blijven altijd vrienden. Zelfs als Joop’s ouders hem vertellen dat Kees en zijn familie NSB’ers zijn en Kees bij ze uit de buurt moet blijven, blijft hij Kees zien als zijn vriend.

‘Wij hielden onze vingers bij elkaar en ons bloed vermengde zich. ‘Nu zijn we voor altijd vrienden,’ zei Kees. ‘Voor altijd.’ ‘Voor altijd,’ herhaalde ik.’

Ook al is het einde van de oorlog in zicht, toch blijft het nog bikkelen. Samen met Wijntje gaat Joop naar het platteland om eten te verzamelen. Ook moet hij nog werk verrichten voor de Duitsers, omdat het verduisteringsgordijn was gescheurd en meneer Fagel dit had opgemerkt. De bevrijding komt uiteindelijk toch nog onverwachts en ditmaal zijn de rollen omgedraaid. Nu worden de NSB’ers bestraft, ook de familie van Kees. Hoe moet een doorsnee jongen als Joop hiermee zien om te gaan? En met welk geheim komt oma plotseling aanzetten?

DSCN0875

Dolf Verroen heeft dan wel niet voor een origineel thema gekozen, toch is Oorlog en Vriendschap een bijzonder werk geworden. Verroen weet namelijk alle verschillende onderdelen van de oorlog aan te stippen en te verduidelijken. Als lezer kom je in de schoenen van Joop te staan, een doodnormale jongen, en vraag je je af wat je in zijn situatie zou hebben gedaan. Mag je vrienden zijn met een NSB’er? Moet je de Joden of de Duitsers helpen? Wat is goed en wat is fout?DSCN0877

Door het lezen van het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar leer je alles over de Tweede Wereldoorlog en kun je genieten van de prachtige illustraties van Charlotte Dematons, die de mooie en moeilijke situaties perfect weet neer te zetten. Het jongetje Joop met zijn zwarte brillenglazen sluit je dan ook meteen in je hart. Zoals alle kinderen in de oorlog heeft hij het moeilijk en worstelt hij met grote vraagstukken. Maar Joop weet het zeker: vriendschap gaat verder dan politieke voorkeur.

Het Kinderboekenweekgeschenk is jaarlijks tijdens de Kinderboekenweek verkrijgbaar in de boekhandel, bij aankoop van ten minste € 10,- aan kinderboeken. Daarnaast is het geschenk ook verkrijgbaar als e-book, luisterboek, grootlettereditie en in braille.

DSCN0872

Titel: Oorlog en Vriendschap
Auteur: Dolf Verroen
Uitgeverij: Stichting CPNB
ISBN: 9789059653986
Voor jong en oud.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: