Recensie: Waar is mijn kudde? – Lane Smith

Waar is mijn kuddeOp de cover van het prentenboek Waar is mijn kudde? van Lane Smith zien we een jongetje in een pakje en schoentjes van bladeren die tegenover een geitje staat. Ze kijken elkaar onderzoekend aan. Hoe zou dit verhaal verder gaan?

In het boek volgen we het jongetje dat op reis is. Hij ziet de geitjes een berg beklimmen en kan er niet achteraan. ‘Hoor ik bij de geiten?’ vraagt hij zich af. Vervolgens ziet hij een pinguïn staan. Het jongetje schaatst achter de pinguïn aan en vindt ze leuke beestjes. Hoort hij soms ‘bij de pinguïns in de rij?’ Maar dan ontstaat er plotseling een wak en valt het jongetje erin.

Hij belandt tussen de kwallen en vraagt ze om hulp. Opeens schrikt het jongetje, want hij zit plotseling op een heel groot wezen. Het is een walrus! Het jongetje houdt zich stevig aan hem vast en samen zwemmen ze naar de oppervlakte. ‘Hoor ik hier soms bij?’ Vervolgens zien we het jongetje aan de snavel van een raaf bungelen. De raaf houdt hem vast aan zijn bladerpakje.

DSCN0761

Het jongetje lijkt eerst nog te genieten van zijn bijzondere en plotselinge tochtje door de lucht, maar als de raaf hem opeens laat vallen schrikt hij zich rot. ‘Raven, laat me los!’ En het jongetje is weer alleen en zit bovenop rotsblokken. Hij tuimelt op een gegeven moment naar beneden en zoekt verder in het bos. Hij vraagt aan de olifanten hoe hij moet lopen. Hij ziet onderweg een neushoorn en gorillas die muziek maken, maar ook hier hoort hij overduidelijk niet bij.

Het jongetje kruipt er snel tussen de schildpadden vandoor met zijn eigen gecreëerde huisje op zijn rug. Dan is hij zo moe dat hij echt even moet uitrusten. Na zijn dutje kronkelt hij langs allerlei weggetjes, moet hij door zware regenbuien, eet hij onderweg een appeltje en zit hij ’s nachts stilletjes onder de appelboom in het maanlicht. Een rupsje komt op zijn knie zitten en kijkt hem aan.

DSCN0764

DSCN0762Het rupsje blijkt zich vervolgens in allerlei bochten te kunnen wringen en het jongetje doet hem na. Hij slaapt zelfs net als een rupsje in zijn cocon, ondersteboven hangend aan een tak in de boom. Als hij wakker wordt zijn de rupsen veranderd in prachtige fladdervlinders. En ’s nachts ziet het jongetje allemaal lichtjes en is hij één met de sterren en één met de zee.

‘Morgen zoek ik verder. Zoek je met me mee?’ vraagt het jongetje en hij slaapt in een oesterschelp. De volgende ochtend ziet hij een slingerslang van schelpen op het strand. Hij besluit om deze te volgen en hij komt uit in een bos… Zouden hier zijn soortgenoten wonen? Is hier zijn kudde? Lees het prentenboek en kom achter de antwoorden die het jongetje zoekt. Uiteindelijk zul je dan kennismaken met zijn eigen kudde!

DSCN0767

Als je het prentenboek Waar is mijn kudde? ergens ziet liggen, dan kan je bijna niet anders dan er even doorheen bladeren. En als je dan eenmaal bent begonnen, zul je het avontuur helemaal willen volgen en ga je samen met het jongetje op reis en op zoek naar zijn kudde. De prenten van Lane Smith zijn adembenemend mooi en vertellen je over de natuur en de dieren.

Het boek bevat niet alleen een verhaal, maar leert je ook alles over de wereld om je heen. Hoe leven de dieren in het bos, in de zee en in de bomen? Lijken we op hen of zijn we erg verschillend? Waar hoor ik eigenlijk bij en kan ik me aanpassen aan anderen? Wat zien we overdag en wat ’s nachts? Kinderen zullen hun ogen uitkijken en het jongetje overal grapjes zien uithalen. Bovendien is het een breed prentenboek, zodat je gezellig samen met je kind de platen kunt bestuderen. En als je dan het einde hebt bereikt, begin je gewoon weer opnieuw!

DSCN0768

Titel: Waar is mijn kudde?
Auteur: Lane Smith
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089672124
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: