Recensie: Wauw Pauw – Yoko Heiligers

Wauw PauwAls je het prentenboek Wauw Pauw openslaat zie je vele prachtige gele vlinders die je allemaal aanstaren. ‘Dit boek is van…’ staat er rechts tussenin en je beseft je dat je ook nog eens je naam op de stippellijntjes kan zetten!

Dit nieuwe prentenboek van Yoko Heiligers gaat over een bijzonder dier: de pauw. De lezer/kijker wordt meegenomen naar de Zoo, oftewel de dierentuin, waar pauwen wonen.

‘Kijk!’ en je ziet enkele pauwen gezellig op een hek bij elkaar zitten. ‘Wauw.’ Alle pauwen kijken naar beneden. Daar ligt een sneeuwwit kleintje dat net is geboren. Ze spreidt haar vleugels uit: ‘Een pauwtje!’

De pauwen vliegen snel weg, maar moeder pauw blijft staan. ‘Hallo pauwtje zonder ogen.’ Het pauwtje kijkt bedenkelijk. Hoezo heeft ze geen ogen? Vervolgens neemt de jonge pauw je mee door de dierentuin langs allerlei verschillende dieren. Eerst gaat ze langs de familie slak. Zij hebben steeltjesogen. Zou dit wat voor haar zijn?

DSCN0771

Of zouden grote ogen mooier staan? Zoals die van een olifant of een neushoorn? Je ziet het kleine pauwtje op de slurf van een olifant zitten en in zijn ene oog staren. Daarna staart het pauwtje in het oog van een giraf met een prachtige lange nek. Een giraf heeft wimperogen, een krokodil daarentegen heeft een streepje in het oog, net zoals de kameleon en de slang.

Op de volgende pagina staan vele soorten salamanders met draaiogen. De pauw kijkt vrolijk in het rond. Daarna belandt ze tussen de insecten met hun glinsterogen. Zou ze ook willen glinsteren? Of heeft ze liever onderwaterogen, de ogen die de pinguïns hebben? Of toch liever nachtogen, zoals de uilen bij het maanlicht in het pikdonkere bos?

DSCN0772

De pauw fladdert daarna heel snel door de volgende pagina’s… want jachtogen zijn misschien mooi, maar wel heel erg eng! Ze wordt namelijk meteen achterna gezeten door leeuwen en tijgers. Het kleine, jonge pauwtje zoekt bescherming bij haar soortgenoten tijdens de nacht. We zien allerlei ogen naar de pauwen staren, maar de kleine pauw zit lekker veilig tussen hen in.

De oplettende kijker had het waarschijnlijk al gezien; tijdens de reis door de dierentuin vloog er de hele tijd een witte vlinder met het pauwtje mee! ‘Wil je ogen?’ vraagt de vlinder aan het pauwtje. ‘Kom maar mee.’ Samen gaan ze op weg, de hele dierentuin door. Uiteindelijk komen ze aan in het vlinderparadijs. Hier wonen honderden gele vlinders die maar al te graag de ogen van het pauwtje zouden willen zijn! Wat is ze nu mooi…

DSCN0774

Wauw Pauw van illustratrice Yoko Heiligers is een fantastisch prentenboek met kleurrijke illustraties waar je maar niet op uitgekeken raakt. Het boek bevat weinig tekst, dus is het al geschikt voor zeer kleine kinderen. En door middel van dit boek kun je een kind kennis laten maken met verschillende diersoorten, verschillende kleuren en natuurlijk allerlei verschillende soorten ogen!

Ook is het leuk om ze op elke bladzijde de vlinder te laten zoeken. Deze vlinder zal uiteindelijk de oplossing voor het probleem van het pauwtje hebben en haar aan een stel prachtige ogen helpen! En elk dier heeft zijn eigen expressie, kijk bijvoorbeeld maar naar de verschillende uitdrukkingen van de pinguïns, die allemaal nét even iets anders de wereld inkijken, zoals het in werkelijkheid ook is. Kortom, dit prentenboek is gewoon wauw. Wauw pauw.

DSCN0775

Titel: Wauw Pauw
Auteur: Yoko Heiligers
Uitgeverij: Marmer
ISBN: 9789460682520
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: