Recensie: De grote oma-talentenshow – Anne Sawan

De grote oma-talentenshowDe grote oma-talentenshow is een kleurrijk prentenboek van Anne Sawan met illustraties van Sernur Isik over oma’s, talenten en… basketbal.

Het boek is de winnaar van de internationale kinderverhalenwedstrijd van Inclusive Works, kazdu en Clavis Uitgeverij en sluit naadloos aan bij het thema van de Kinderboekenweek van dit jaar: Oma’s en opa’s. Voor altijd jong!

Weet je wat jouw oma of opa heel goed kan? Op de school van Jeremy wordt een talentenshow gehouden tijdens de grootouderweek. Juf Cindy legt aan de kinderen in haar klas uit dat de opa’s en oma’s van de kinderen iets bijzonders mogen laten zien tijdens deze show. Iedereen is enthousiast, behalve Jeremy. Wat voor talent heeft zijn oma? Hij kan er niet op komen…

DSCN0755

Stella’s oma is dokter en kan laten zien hoe je een arm spalkt. Theo’s opa kan schilderen en is een echte kunstenaar. En Celeste’s opa is bakker en kan heerlijke cupcakes met bloemen erop maken. Iedereen roept iets uit over zijn of haar oma, behalve Jeremy. Hij bedenkt ondertussen wat zijn oma allemaal níet kan en wat in het verleden allemaal ontzettend in de soep is gelopen.

De andere kinderen vragen aan Jeremy wat voor talent zijn oma heeft. Ze kan wel een lekker broodje met kaas voor hem maken, maar daar is toch niks speciaals aan? Hij besluit om oma te vertellen over de talentenjacht. Zijn oma weet ook niet zo goed waar ze echt goed in is. Ze probeert te jongleren met drie sinaasappelen, maar het lukt haar niet. En goochelen dan? Of koken? Nee…

DSCN0757

Allebei zijn ze triest, dus probeert Jeremy zijn oma op te vrolijken met een partijtje basketbal. Jazeker, basketbal! Heb jij al eens een oma zien basketballen? Bijzonder, nietwaar? Een week later is het dan eindelijk tijd voor de talentenshow. Oma en Jeremy zijn er ook bij. En ja hoor, oma laat zien wat haar grootste talent is! Alle kinderen kijken bewonderenswaardig toe…

Illustrator Sernur Isik weet met zijn werk voor De grote oma-talentenshow het juist gevoel op te roepen bij kinderen; van de gezichten van de personages valt goed af te lezen hoe ze zich voelen. Blij, verdrietig, piekerend, trots, verbaasd, onzeker, vrolijk: het komt allemaal aan bod. Anne Sewan heeft bij deze emoties de juiste woorden gevonden en bouwt langzaam op naar de grote dag.

Door de vrolijke, kleurrijke prenten wordt de moraal van het verhaal extra benadrukt: er is geen reden voor zorgen, want iedereen heeft wel een talent! Onzekere kinderen kunnen piekeren, maar uiteindelijk zal blijken dat de dingen leuker zijn dan ze aanvankelijk leken. Jeremy voelt zich buitengesloten omdat zijn oma geen talent heeft. Maar zijn oma heeft juist geen doorsnee talent of beroep, maar blinkt juist uit in basketbal! Als Jeremy dit realiseert, is hij juist hartstikke trots op zijn hippe oma! Zij blijkt het meest unieke talent van allemaal te hebben.

DSCN0758

Titel: De grote oma-talentenshow
Auteur: Anne Sawan
Uitgeverij: Clavis
ISBN: 9789044826937
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: