Recensie: Spes – Theo Meijer

SpesSpes, wat een bijzondere naam! Een bruin, kortharig hondje met een bijzondere witte vlek rond zijn ogen heeft deze bij zijn geboorte gekregen. Maar hij had niet veel geluk en belandde in het asiel… Als op een dag mevrouw Grootjans langskomt verandert echter alles.

In het jeugdboek Spes beschrijft Theo Meijer het leven door de ogen van een hond. Het verhaal begint in het asiel, waar de voormalige dierenarts Margje Grootjans op zoek is naar een maatje. Sinds haar man is overleden zit ze eenzaam thuis, want ze is immers al een tijdje met pensioen. En dan ziet ze Spes, een hond die al een paar keer terug is gebracht en waarschijnlijk nooit meer een baasje zal krijgen. Mevrouw Grootjans ziet iets in hem en neemt hem mee naar huis. Dit blijkt een erg goede zet te zijn…

Spes en mevrouw Grootjans kunnen het samen goed vinden in haar huis aan de Appelstraat 32, dichtbij het park van Fruitwijk. En als mevrouw Grootjans uitglijdt op de keukenvloer, mag Spes vanaf dat moment zelf naar buiten gaan en kan hij op onderzoek uit. Ondertussen wordt mevrouw Grootjans verzorgd door haar dochter Kaatje, kleinzoon Pim, kleindochter Sophie en haar opvolgster, dierenarts Eva. Pim blijft zelfs gezellig logeren!

Spes verkent het hele park en raakt bevriend met Jekker. Al snel heeft hij door dat het park wordt bewaakt door twee honden: de bulterriër Bijter en de dobermann Renner. Ze zeggen dit te doen voor hun baas, Ruigpoot. Als Spes opkomt voor Jekker, krijgt hij enorme ruzie met Bijter en Renner. De hond Koffie – die er samen met andere honden ook bij staat – mist al een oor, maar Bijter weet ook zijn andere oor eraf te bijten. Hiermee wil Bijter Spes angst aanjagen.

Spes is echter niet gauw onder de indruk van zulke zaken, omdat hij in het verleden duidelijk al veel heeft meegemaakt. Maar wat is er toch met de oude ijskelder in het park aan de hand? ’s Avonds schijnt er licht en Bijter en Renner moeten van Ruigpoot het hele park ontruimen. En hoe kan het dat Pim drugs vindt in het park? Heeft dit er soms iets mee te maken? Langzaamaan leidden deze gebeurtenissen tot één cruciaal moment…

Spes Tekst

De belangrijkste en grootste verhaallijn – die over de honden en criminaliteit – bevat daarnaast ook nog vermakelijke kleine verhalen. Zo is Spes verliefd op Mimi, de koningin van Fruitwijk, maar is het ook wederzijds of doet en kan hij er niets mee? En hoe zit het met Eva’s geschiedenis met de zoon van mevrouw Grootjans, Arie? En Pim, de kleine onderzoeker, zorgt hij voor problemen of juist voor oplossingen? Dit zijn interessante vragen die pas aan het eind van het boek een antwoord krijgen. Het zorgt ervoor dat er wordt opgebouwd naar een climax: kan Fruitwijk worden verlost van criminaliteit en zal alles weer vredig worden?

Maar Spes is niet alleen een spannend en avontuurlijk verhaal; het zet je ook aan het denken over de gevoelens van dieren. Waarom gedraagt een hond zich zoals hij zich gedraagt? In Spes komen veel honden voor en deze hebben allemaal hun eigen persoonlijkheid, net zoals mensen die hebben. Ze hebben een geschiedenis en zijn hierdoor beïnvloedt. Spes koos voor het rechte pad, maar Renner het slechte. Terwijl Renner eigenlijk helemaal niet zo’n slechte hond is; hij is alleen verkeerd opgevoed.

Het leven door de ogen van een hond bekijken is een originele invalshoek voor een jeugdboek en ook nog eens prachtig uitgewerkt door Theo Meijer in Spes. De personages, waaronder ook de honden, zijn warm en begin je al snel als familie te zien. Ook de lezer wil het mysterie ontrafelen en de honden redden van die vervelende Bijter en Renner. Kortom, net zoals Spes ontwikkel je al snel een neus voor rechtvaardigheid en hoop je op een goed einde.

Titel: Spes
Auteur: Theo Meijer
Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 9789051165562
Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: