Recensie: De vreselijke twee nog vreselijker (De vreselijke twee 2) – Jory John & Mac Barnett

De vreselijke twee nog vreselijkerDe vreselijke twee nog vreselijker is het grappige vervolg op De vreselijke twee van Mac Barnett en Jory John. Jeff Kinney (auteur van Het leven van een loser): ‘Een dubbele portie lol en kattenkwaad!’ 

Mick Mulder en Nick Vonk wonen nog steeds in Dutjebroek en zijn lid van de supergeheime tweepersoonsclub de Vreselijke Twee, een grappenmakersclub. Ze hebben zelfs een grappenlaboratorium in de inloopkast die grenst aan Nicks slaapkamer! Alle muren hierin zijn bedekt met schoolbordverf, zodat de twee al hun snode plannetjes op de muur kunnen schrijven.

De allereerste nieuwe missie van de jongens is het verstoren van de zondagsrust van de baas van Dutjebroeks College voor Alles en Nog Wat, directeur Barsman. Hij gaat op zondag altijd met zijn zoon Bart eten bij Danny’s Lunchhoek en vandaar dat ze daar mooi de kans krijgen om zijn auto in te smeren met kaas. En natuurlijk ook op de ventilatieopeningen; dat was de meesterzet.

DSCN0591

Directeur Barsman denkt vervolgens dat het zijn zoons voeten zijn die zo erg stinken… Kortom, weer een geslaagde grap! En ook op schoolfotodag slaat de Vreselijke Twee toe. Ze hebben de achtergrond Elegant Grijs, die alleen door Bart, de zoon van de directeur, wordt gebruikt, bespoten met reflecterende verf. Zo wordt de schoolfoto van Bart met opdoemende monsters heel grappig!

Mick en Nick kunnen het ook niet laten om zich te bemoeien met de jaarlijkse groepsfoto in de tuin van de school. Met bloemperken kun je immers heel veel leuke dingen doen… Een vreemde tekst bestaande uit bloemen waardeert directeur Barsman niet en deze mag zeker niet op de groepsfoto komen te staan.

DSCN0592

Het aantal grappen in Dutjebroeks College voor Alles en Nog Wat neemt ondertussen niet af, nee, ze nemen gelukkig juist toe! Dit heeft de vorige baas, de vader van directeur Barsman, ook opgemerkt en hij zorgt er persoonlijk voor dat zijn eigen zoon op non-actief wordt gezet. Zelf neemt hij meteen de scepter over en de school verandert in een gebouw zonder grappen.

Mick en Nick kunnen maar niet ontdekken wat de zwakke punten zijn van de nieuwe directeur, Bertrand Barsman. Ze vonden Boris Barsman veel leuker! Die reageerde op alle grappen, maar Bertrand negeert ze gewoon, zodat ze niet grappig zijn. Een slimme tactiek en de twee grappenmakers weten niet meer wat ze moeten doen om het tij te doen keren.

DSCN0593

Gelukkig kunnen de jongens nog wel lachen om hun eigen grappen! Maar ook als ze een grap met Bart uithalen, grijpt directeur Barsman meteen in. ‘Je bent onhandig. Je bent gevallen.’ En daarmee is de kous af. Want het motto van de oude Barsman is: ‘Het is alleen een grap als we erop reageren.’ Nick mag zelfs geen schoolassistent meer zijn, want dat laat Barsman nu over aan zijn kleinzoon en toekomstige opvolger Bart.

Zelfs op 1 april mislukt de grap van de Vreselijke Twee. Nick blijft vervolgens een week ziek thuis. Uiteindelijk nemen ze een besluit: ze hebben hulp nodig van Boris Barsman. Die was ondertussen bezig geweest met ‘nieuwe projecten’ die stuk voor stuk mislukten. Als Nick en Mick hem vinden wil hij net van een rots afspringen als ‘De Vliegende Dutjebroeker’. Ze weten hem nog net tegen te houden. Zullen ze samen de oude Barsman kunnen stoppen en de grappen kunnen later terugkeren op Dutjebroeks College voor Alles en Nog Wat?

DSCN0594

Ook zonder het eerste deel in de reeks te hebben gelezen kun je genieten van de grappen en grollen in het vervolgverhaal. Jory John en Mac Barnett hebben namelijk weer een verhaal neergezet waar je constant hardop om zult moeten lachen. De mooie zwart-wit illustraties van Kevin Cornell maken het boek af; ze maken de grappen nog leuker en de situaties nog komischer.

Ook lees je het boek zo uit, want de verhaallijn begint nooit te vervelen. Die 224 bladzijden lijken misschien veel, maar door de tekeningen en het duidelijke lettertype valt dat reuze mee. En ook al is het maken van grappen niet langer mogelijk op school, dit maakt het boek niet minder leuk. Integendeel zelfs, want nu moeten Nick en Mick alleen nog maar betere grappen verzinnen die uiteindelijk zullen leiden tot een hilarische ontknoping van het boek.

DSCN0595

Titel: De vreselijke twee nog vreselijker
Serie en deel: De vreselijke twee 2
Auteur: Jory John & Mac Barnett
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000345977
Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: