Recensie: Een biljet van oneindig – Sanne de Bakker & Dadara

Een biljet van oneindigKinderboekenschrijfster Sanne de Bakker ging een samenwerking aan met kunstenaar Dadara en dit resulteerde in een absurdistisch en humoristisch avontuur over de vraag wat de waarde van geld is.

Een biljet van oneindig is een bijzonder boek dat is gedrukt op prentenboekenformaat en maar liefst 144 pagina’s telt. Door alleen al naar de cover te kijken wil je weten wat de inhoud is, want zijn dat echt geldbomen achter dat bijzondere huis?

De lezer maakt als eerste kennis met Meneer Ping en zijn duizendpoot Poen, die samen in een enorm boomhuis wonen in Transformania. Geld is voor Meneer Ping een obsessie; hij denkt namelijk constant aan wat je met geld kunt doen.

DSCN0274

Niemand durft in de buurt van de boomhut van Meneer Ping te komen, omdat hij een diepe kuil heeft laten graven waar hij nieuwsgierige gluurders in laat vallen. Meneer Ping houdt namelijk niet zo van mensen, maar juist wél van zijn duizendpoot Poen. Poen doet namelijk al zijn klusjes in en rond het huis.

Er wonen ook niet zoveel mensen in Transformania, maar in het volgende hoofdstuk maakt de lezer wel kennis met een andere bewoner: Meneer Utopie. Hij is, in tegenstelling tot Meneer Ping, een hele vriendelijke man en hij woont in een nogal apart huis van potjes en planken. Meneer Ping mag dan veel geld hebben, maar Meneer Utopie is helemaal blut.

DSCN0276

Meneer Utopie houdt van de natuur en van de vele dieren in Transformania, maar hij houdt vooral van de vele duizendpoten die er rondlopen. Ook is hij de enige man die dromen spaart; die bewaart hij in potjes met etiketten erop. Maar om deze dromen uit te laten komen heeft Meneer Utopie veel geld nodig en, zoals gezegd, dat heeft Meneer Utopie nu juist net niet…

En dan, op een dag, vindt Meneer Ping zijn eten niet meer lekker smaken en besluit hij om een biljet op te eten. Die blijken heel lekker te zijn! Maar na een tijdje moet hij het biljet weer uitbraken. Tóch kan hij niet meer stoppen met eten.

Na die dag groeien er opeens allemaal geldbomen in Transformania. Ook Meneer Utopie heeft dit door en kan eindelijk beginnen om zijn dromen te verwezenlijken. Hierdoor komt er een Mevrouw Utopie en kan er een heuse school voor duizendpoten worden gestart.

Maar als Meneer Ping zijn duizendpoot Poen ook begint te voeren met geld, gaat het mis. Poen gaat ook naar school en neemt op zijn verjaardag een geldtaart mee. Alle duizendpoten raken verslaafd aan geld en hierdoor zijn de geldbomen in een paar seconden leeg.

DSCN0277

Meneer en Mevrouw Utopie en Meneer Ping besluiten om de handen ineen te slaan: zou de man aan de overkant die ze soms horen schreeuwen over een biljet van oneindig hun redding kunnen zijn? Ze komen aan bij de Exchangbition Bank en vinden een bijzonder antwoord.

Een biljet van oneindig bevat een fabelachtig avontuur dat van begin tot eind de lezer weet te boeien. De bijzondere, kunstzinnige illustraties maken het verhaal helemaal af; kinderen kunnen zich een voorstelling maken van de excentrieke personages en het unieke land waarin het verhaal zich afspeelt door de kleurrijke voorstellingen van Dadara.

De Bakker en Dadara hebben een uniek kinderboek gemaakt dat ook door volwassenen gewaardeerd zal worden. Maakt geld gelukkig? Heb je geld nodig om je dromen uit te laten komen? Draait het leven alleen maar om geld? Het verhaal zet je aan het denken over de waarde van geld.

DSCN0278

De Exchanghibition Bank uit het boek bestaat in het echt ook: Dadara treedt vanaf 2010 op als directeur van dit rondreizende wisselkantoor dat opduikt op culturele plekken als Paradiso en het Stedelijk- en Rijksmuseum, maar ook in de publieke ruimte. Bij het nieuwe Art as Money (Kunst als Geld) project hoort de Transformoney Tree, waar de Exchanghibition Bankbiljetten aan hangen.

Bezoekers hangen de boom vol geld en de biljetten verliezen dan hun waarde, maar krijgen er wel andere waardes voor terug. De mooiste dingen in het leven zijn namelijk onbetaalbaar volgens Dadara. En zo is het, toch?

DSCN0279

Titel: Een biljet van oneindig
Auteur: Sanne de Bakker
Uitgeverij: Aerial Media Company
ISBN: 9789402600667
Voor kinderen vanaf 8/9 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: