Recensie: Het muizenfeest (Oliver en Charlie 1) – Machteld van Zalingen

Het MuizenfeestMachteld van Zalingen is begonnen aan een nieuwe prentenboekenserie over de muizen Oliver en Charlie. Het eerste deel heet Het muizenfeest en bevat illustraties van Kim den Dulk.

Alleen de cover van het boek is al een feestje; de tekening is vrolijk, springt meteen in het oog en kinderen zullen nieuwsgierig worden en het boek verder willen bekijken. De kleine plaatjes op de eerste introductiepagina’s zijn bijzonder leuke details en de eerste grote prent in het boek bevat geen tekst, waardoor kinderen er meteen toe worden aangezet om hun fantasie te gebruiken.

DSCN0194

Het muizenfeest is dan wel een prentenboek met veel woorden, maar ook de tekstpagina’s zijn telkens voorzien van vrolijke, opvallende illustraties. Van Zalingen beschrijft de avonturen van de twee muizen tot in detail waardoor het net lijkt of je bij ze in de keuken staat.

Het verhaal draait om de muizen Oliver en Charlie, die elkaar ooit ontmoetten in de keuken van oma Molly. Sinds Charlie Oliver heeft gered van Blinde Benny, de kat van oma Molly, zijn ze de allerbeste vriendjes. Ze wonen samen op een geheim plekje op de boerderij van oma, in een huisje midden in het bos. De binnenkant van dit huisje staat groots afgebeeld in het boek waardoor kinderen veel objecten zullen herkennen, aanwijzen en benoemen.

DSCN0195

In dit eerste deel horen de muizen dat er een feest zal worden gehouden in het bos. Er is alleen één probleem: ze zijn niet uitgenodigd! Oliver gaat naar het hol van Zwijn om verhaal te halen.
DSCN0197“‘Wat moet dat hier?’ bromt Zwijn.
‘Kom je je aanbieden als feestmaal?’
Een bulderend gelach komt Oliver tegemoet.
Nu pas ziet hij dat Vos er is en Marter, Uil, Adder, Das…
eigenlijk alle dieren die van muizen houden.. op hun bord!”

Het blijkt dat kleine prooidieren zoals muizen niet welkom zijn. En dit nieuws doet Oliver en Charlie besluiten om maar hun eigen feest te organiseren: het muizenfeest! Ze sturen iedereen in het bos een uitnodiging – ook de dieren die hen negeerden – en zijn dagen in de weer om lekker dingen te maken. Het loopt soms alleen een beetje uit de hand in de keuken… en Duif vindt het maar ‘ongeheurd’ dat de muizen ook een feest aan het organiseren zijn.

DSCN0198

Maar als het eenmaal zover is komen de gasten al gauw aanzetten: eerst de bosmuizen, dan de reeën, herten, eekhoorns, konijnen en vogels. Zelfs Specht en Duif komen langs. En dan gebeurt het: ook Zwijn en de andere roofdieren komen op het feest! Zal dit allemaal wel goed gaan?

Het muizenfeest is niet alleen een leuk boek om voor te lezen aan je kind(eren), het nodigt ook uit om aanwijsspelletjes te spelen. Kinderen zullen opgaan in het verhaal en door de prachtige illustraties zullen ze zich perfect in kunnen leven. En mocht je ook zulke lekkere bosbessenmuffins à la Oliver willen maken, dan staat er achterin het boek ook nog eens een uitgebreid recept!

DSCN0200

Het verhaal achter het boek is ook bijzonder; schrijfster Machteld en illustratrice Kim leerden elkaar kennen tijdens een cursus illustreren, waarbij het Machteld al snel duidelijk werd dat zij beter was in schrijven en Kim in tekenen.

Het idee om samen een kinderboek te maken was vervolgens snel geboren! Met Machteld’s voorliefde voor kinderen, schrijven en lekker eten en Kim’s talent voor tekenen, lesgeven en knutselen, ontstond het idee voor het eerste prentenboek Oliver en Charlie – Het muizenfeest.

Voor de fans van het Het muizenfeest is er goed nieuws: het tweede deel in de reeks over Oliver en Charlie is ook al af en heeft de titel Waar is Lily? gekregen. Dit boek zal in oktober 2015 verschijnen.

Titel: Het muizenfeest
Serie: Oliver en Charlie 1
Auteur: Machteld van Zalingen
Uitgeverij: Aerial Media Company
ISBN: 9789402600681
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: