Recensie: De snoepfabriek moet sluiten – Brigitte Bosman

De snoepfabriek moet sluitenWat zou jij doen als er nergens meer snoep te koop zou zijn? En dat allemaal omdat de snoepfabriek van het land – dat toevallig in jouw dorp staat – moet sluiten? Wieber kan het niet onopgemerkt voorbij laten gaan en gaat samen met Opa Colarietje op onderzoek uit…

In De snoepfabriek moet sluiten van Brigitte Bosman zijn de ouders van Wieber op vakantie en daarom logeert hij bij zijn opa en oma in het kleine huisje aan de Spekstraat. Als opa in de krant leest dat de snoepfabriek moet sluiten in verband met een verlopen milieuvergunning doen opa en Wieber er alles aan om dat te voorkomen.

Ze gaan overal op bezoek – bij de directeur van de fabriek, de burgemeester en de minister. Al snel komen ze erachter dat er wel degelijk een nieuwe vergunning aan de fabriek is verstrekt. Maar wie is dan degene die de fabriek voorgoed dicht wil hebben en al het snoep uit de schappen laat verdwijnen?

Wieber maakt een lijstje met verdachten: Directeur TumTum, Burgemeester Boontje, de Minister van Milieu, mevrouw Tetter en haar man, tandarts Kroon en juffrouw Ellie Kanelli, de diëtiste van het dorp, gedragen zich allemaal verdacht als het om de snoepfabriek gaat. Maar wie is de enige echte boosdoener?

DSCN0186

Na het bezoek aan de directeur van de snoepfabriek en het bijwonen van de persconferentie hebben Wieber en Opa Colarietje al een beeld gekregen van hoe het er binnen in de fabriek uitziet. Maar waar is de controlekamer waar ze de machines weer aan kunnen zetten?

Ze gaan opnieuw naar de fabriek en breken in! Ze verzamelen vluchtroutes en plakken ze vervolgens thuis aan elkaar. Dit brengt hun steeds dichterbij de controlekamer waar ze de fabriek kunnen besturen. Ook komt Wieber met een ander plan: een handtekeningenactie. Hierdoor kunnen ze nogmaals de burgemeester ondervragen over de snoepfabriek.

DSCN0188

Samen met klasgenootje Lisa gaat Wieber naar het gemeentehuis. Hier blijkt dat de burgemeester stiekem meer weet over het sluiten van de snoepfabriek. Gelukkig is er iemand die Wieber en Opa Colarietje wil helpen aan de sleutel van de controlekamer. De snoepfabriek in Snekkerdam blijft dankzij het speurdersduo uiteindelijk gewoon open!

De snoepfabriek moet sluiten is een vrolijke detective met een educatieve boodschap: je kunt ook gezond eten én snoepen. Als je maar niet de hele tijd door snoept, want dat is ongezond en uiteindelijk ook helemaal niet lekker. Harmen van Straaten heeft het boek versierd met illustraties; deze tekeningen zijn een prachtige toevoeging en maken het verhaal nog leuker.

DSCN0191

Het boek heeft het AVI-niveau E6 en is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Het boek mag dan dik zijn – 175 bladzijden – maar het bevat wel een spannend verhaal, waardoor het boek nooit saai wordt. Ook de afwisseling met nieuwsberichten en tekeningen en de duidelijke letters maken het tot een aanrader voor kinderen die toe zijn aan een wat langer verhaal.

En wil je zelf ook puzzelen dan is er nog een tip aan het eind én je kunt surfen naar Wieber’s site waar je hem ook een vraag kunt stellen.

DSCN0192

Titel: De snoepfabriek moet sluiten
Auteur: Brigitte Bosman
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000336128
Voor kinderen vanaf 7 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: