Recensie: It-girl – Katy Birchall

It-girl‘Iedereen wil beroemd worden. Of niet soms?’ Katy Birchall beschrijft in haar debuutroman voor tieners hoe het leven van een normaal meisje opeens kan omslaan naar dat van een echte ‘It-girl’.

Anastasia ‘Anna’ Huntley woont nog maar kort met haar vader in London. Op haar vorige school was ze totaal niet populair en vandaar dat ze bang was dat ze op haar nieuwe school ook geen vrienden zou maken.

Maar gelukkig ontmoet ze Jess en Danny, twee klasgenoten die haar accepteren zoals ze is; rommelig, onhandig en vooral dol op films en haar Hond. Anna’s labrador heeft inderdaad de naam ‘Hond’ gekregen en heeft een prominente rol in het verhaal. De capriolen die Hond uithaalt vormen een unieke toevoeging op het geheel.

DSCN0171

Anna houdt van lijstjes maken, e-mailen met Jess en gezellige dingen doen met haar labrador. Soms zorgt ze echter voor ongelukken. Het boek begint dan ook met een bijzonder ongeluk in het klaslokaal. Anna had namelijk per ongeluk het haar van Josie Graham, de beste vriendin van het populairste meisje op school, in brand gestoken met een bunsenbrander.

Dit moment geeft meteen Anna’s probleem weer: door haar ongelukjes voelt ze zich sociaal onbeholpen en een mislukkeling. Ze wil graag vrienden maken en ‘erbij horen’, maar dit is erg moeilijk voor haar. Ze verstopt zich dan ook vaak in de stofzuigerkast als ze zich schaamt voor één van haar foutjes.

Maar als haar vader opeens thuiskomt met de wereldberoemde actrice Helena Montaine en haar dochter Marianne verandert alles. Opeens heeft Anna een beroemde stiefmoeder en stiefzus en wordt ze door de kranten gezien als de nieuwe it-girl. Maar wil ze dat wel? Is it-girl zijn eigenlijk wel zo leuk?

DSCN0173

Ook de liefde komt ruim aan bod in It-girl. Birchall geeft Anna zelfs meerdere opties die Anna natuurlijk zelf helemaal niet doorheeft. Brendan, de populairste jongen van school, is haar favoriet. Maar ziet hij haar ook staan? Hierboven zie je één van de bekende lijstjes die Anna maakte, ditmaal over Brendan en de vraag waarom hij toch geïnteresseerd in haar is.woman-311458_640

Birchall weet alle karakters goed weer te geven; ze hebben allemaal een eigen, ontwikkelde stem en gaan niet verloren in het grote geheel. Zo krijgen ook de personages Jess, Danny en Connor veel diepgang en zullen veel lezers zich in deze personages herkennen. Zelfs it-girl Marianne blijkt eigenlijk best wel normaal te zijn.

“‘Marianne!’ flapte ik er zonder nadenken uit. ‘Wat zijn dat?’ Ik wees naar haar voeten. ‘Gewoon, pantoffels.’ Ze haalde haar schouders op en stak een been uit. ‘Wat is daar mis mee?’ ‘Het zijn grote Winnie de Poeh-gezichten. Aan je voeten.’ ‘Wat wil je daarmee zeggen?’ Eindelijk. De rollen waren omgedraaid, en niet zo’n beetje ook. ‘Marianne,’ gniffelde ik, ‘stiekem ben je een nerd’.”

DSCN0174

De lezer wordt meegenomen op een reis door de wondere wereld van de high society vol glitter en glamour. Door Katy Birchall’s vlotte en grappige vertelstijl volgen we Anna gedurende haar metamorfose. De e-mails, lijstjes en persberichten zijn bijzondere aanvullingen op het boek en maken het nog leuker om te lezen. Ben je al fan van de Geek Girl reeks? Of van de boeken van Louise Rennison? Dan is It-girl ook zeker wat voor jou.

Het boek zit vol actuele thema’s, zoals vriendschap, jaloezie, mode, liefde en nog veel meer. Kortom, tienermeiden zullen de verhaallijn omarmen. Ze zullen misschien niet bezig zijn om een beroemde it-girl te worden, maar het leven van Anna en haar vrienden zal vol herkenbare momenten zitten. En Anna komt er natuurlijk uiteindelijk achter dat iedereen helemaal nog niet zo verschillend is en dat iedereen zich een it-girl kan voelen.

man-person-camera-taking-photo

Birchall won al de prijs voor ‘meest veelbelovend schrijver’ in de UK en haar boek werd al aan tien landen verkocht. Op dit moment is ze bezig met het voltooien van het tweede deel van It-girl. Hopelijk wordt dit ook weer een origineel boek voor tieners. Birchall: “Anna gaat nog heel wat avonturen beleven…”

Titel: It-girl
Auteur: Katy Birchall
Uitgeverij: JP Books
ISBN: 9789030500681
Voor jongeren vanaf 11 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: