Recensie: De maan-zaak – Stuart Gibbs

De maan-zaakHoe lijkt het jou om op de maan te wonen? Wanneer je De maan-zaak van Stuart Gibbs leest, ben je er ineens en wel in de toekomst – in het jaar 2041. Hoofdpersoon Dashiell ‘Dash’ Gibson vertelt je vervolgens alles over zijn bijzondere verblijf.

Leuk is anders, volgens Dash. Ja, hij is meteen eerlijk tegen de lezer: hij vindt het helemaal niet leuk op Maanbasis Alfa en wil het liefst terug naar zijn vrienden op Hawaii! Er zijn namelijk strenge regels in de maanbasis, het eten smaakt er vreemd en je kunt geen kant op; kinderen mogen absoluut de maan niet op en volwassenen ook maar zelden.

Toch moeten Dash, zijn familie en medebewoners net doen alsof het leven fantastisch is op de maan. Dit om NASA, de bedenkers van de Maanbasis, zijn goede imago te laten behouden.nasaLogo-570x450

‘We zouden de geschiedenis ingaan als een van de eerste families die in de ruimte woonde. We zouden een nieuw soort pioniers zijn, ware avonturiers die een grensverleggende prestatie zouden leveren. Zoals ik al zei: geleuter.

Het is hier in Maanbasis Alfa alsof je in een gigantisch sardineblik woont dat is gebouwd door tweederangs aannemers. Het is ongeveer net zo comfortabel als een olieraffinaderij. Je kunt niet naar buiten, het eten is verschrikkelijk, het is altijd koud en de wc’s zouden ze in de middeleeuwen prima hebben kunnen gebruiken als martelwerktuig.’

Vervolgens stelt Dash ons voor aan alle medebewoners van de maanbasis. Door de handige lijst voorin het boek van alle personages, de beschrijving van de indeling van de appartementen en de mooie plattegrond van Maanbasis Alfa krijg je hier een goed beeld van. Wanneer je even niet meer weet wie iemand is tijdens het lezen, dan kun je altijd even terugbladeren naar het begin van het boek. Ook kun je dus altijd precies volgen waar Dash zich bevindt binnen het complex op de maan. Hier zie je de prachtige plattegrond:

Plattegrond Maanbasis Alfa

Na een korte introductie begint het spannende gedeelte van het boek waarin Dash erachter komt dat er toch wel heel veel te beleven valt in de ruimte. Dash laat ons weten dat ze op aarde geloven dat alles koek en ei is en vandaar dat
‘niemand op aarde [heeft] gehoord over de moord’.

Moord. Op de maan. Op dag 188 in Maanbasis Alfa verandert alles. Dr. Holtz heeft zijn ruimtepak niet goed aangetrokken en is hiermee midden in de nacht het maanoppervlak opgegaan. Hij sterft binnen enkele seconden. Dash kan niet geloven dat Dr. Holtz dood wilde en zeker niet nadat Dash hem een paar uur voor zijn dood nog had horen praten in de wc’s over een “grote ontdekking” die hij bekend wilde gaan maken. Het één moest iets met het ander te maken hebben en daarom gaat Dash op onderzoek uit.

Velen willen hem het onderzoek belemmeren, maar Dash krijgt steun uit onverwachte hoek. Met de hulp van Kira en Zan weet hij langzamerhand dichterbij de ontknoping te raken. Vele verdachten passeren de revue en Dash en Kira moeten zelfs de maan op om het mysterie op te kunnen lossen.

Als lezer wordt je constant uitgedaagd om verder te lezen; elk hoofdstuk bevat grappige en spannende elementen. Soms is echter de woordkeuze wat ongelukkig, omdat een tienjarige (meestal) nog niet de vocabulaire heeft van een volwassene. Binnen de ruimtevaart worden veel lastige en technische termen gebruikt en deze zouden soms wat beter kunnen worden uitgelegd.

Fragment De maan-zaak

Voor elk hoofdstuk in het boek kun je een uittreksel lezen uit de ‘Officiële Bewonershandleiding voor Maanbasis Alfa’ dat in 2040 door NASA – National Aeronautics and Space Administration – werd samengesteld. Hierdoor krijg je een nog beter beeld van het leven op de maan. Stuart Gibbs bedankt in het nawoord dan ook zijn goede vriend die astronaut is geweest en nu bij SPACEX werkt. Door hem heeft Gibbs een zo realistisch mogelijk beeld weten te creëren van een mogelijke maanbasis. Hij benadrukt natuurlijk wel dat zijn boek niet de mening van NASA of SPACEX bevat; het is en blijft een fictief jeugdboek.

De Amerikaanse schrijver Stuart Gibbs heeft een bijzonder leuke detective weten neer te zetten in De maan-zaak. Het personage Dash weet de lezer te vermaken met zijn grappige en spannende ruimteverhalen over de ‘Moonies’ en met leuke referenties naar onze tijd waar de mensen ‘nog kranten lazen en luisterden naar ene Lady Gaga’. De Nederlandse versie van het boek werd vertaald door Sofia Engelsman. In 2016 zal er een vervolg verschijnen in Amerika en hopelijk zal deze vervolgens ook snel verschijnen in het Nederlands.

Moonies

Titel: De maan-zaak
Auteur: Stuart Gibbs
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000343850
Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: